Classical Handmade Bangladesh women at work

Truvalu stoomt Classical Handmade Products klaar voor IKEA

juli 08, 2022

Mooie, handgemaakte en gerecyclede woonaccessoires uit Bangladesh die de schappen van IKEA veroveren. Dat had de mkb-onderneming Classical Handmade Products BD een paar jaar geleden niet durven dromen. Het lukte met hulp van het in Nederland gevestigde bedrijf Truvalu dat een ondersteunende financiering van Invest International inzette om het bedrijf te professionaliseren en klaar te stomen voor export.

Classical Handmade Products

“Een geweldige stap met grote impact op het leven van veel mensen en gezinnen”, vertelt sociaal ondernemer Jaap-Jan Verboom van Truvalu enthousiast. “Classical Handmade Products BD is een van de bedrijven waarin wij investeren in Bangladesh via onze dochteronderneming in dat land. Door de support van Invest International is het Truvalu gelukt om Classical Handmade Products een flinke stap voorwaarts te laten maken.”

“Samen met collega-investeerder Fair Factory Fund hebben we geïnvesteerd in aandelenkapitaal in Classical Handmade Products. Daarmee heeft het bedrijf haar capaciteit uitgebreid. De aanvullende financiering van Invest International is gebruikt voor trainingen in marketing, het professionaliseren van het management en het verbeteren van de supply chain. Dat heeft ertoe geleid dat IKEA de producten kon gaan afnemen. Een mooi voorbeeld van de kracht van samen optrekken: ons private investeringskapitaal samen met de financiering van Invest International zorgde voor het juiste resultaat.”

Lokale banen en kwaliteit van leven

Classical Handmade Products maakt duurzame, handgemaakte woonaccessoires zoals kleden en manden van natuurlijke vezels en gerecyclede kleding. De samenwerking met Truvalu en het verbeteren van de export draagt bij aan het creëren van lokale banen. Het bedrijf is zeer gedreven om de kwaliteit van leven te verbeteren voor haar werknemers, veelal kansarme vrouwen of mannen en vrouwen met een beperking.

Lees meer over onze focus sector Duurzame productie
Woman showing basket of Classical Handmade Bangladesh

Classical Handmade Products maakt duurzame, handgemaakte woonaccessoires waaronder kleden en manden van natuurlijke materialen en gerecyclede kleding.

IKEA enthousiast

In 2021 heeft IKEA contact gezocht met Classical Handmade Products omdat ze de producten ‘geweldig vinden’ en deze op de Europese markt willen introduceren.

“IKEA neemt onder meer kleden, manden, onderzetters en placemats in de collectie op. We zijn erg trots om hierin samen te werken met het Classical Handmade Products team en directeur Tauhid Salam”, aldus Jaap-Jan.

“Classical Handmade Products zorgt voor lokale banen en een betere kwaliteit van leven voor haar werknemers - veelal kansarme vrouwen of mannen.”

Het Truvalu-project in een notendop

Uitdaging: het professionaliseren van een lokaal bedrijf (start-up/mkb), zichtbaarheid creëren voor hun producten om interesse wekken op de Europese markt en export stimuleren.

Oplossing: ondersteunende financiering aanvullend aan privaat investeringskapitaal waarbij Invest International het Dutch Good Growth Fund (DGGF) heeft ingezet, die is toegekend aan Truvalu.

Impact: de investering draagt bij aan het creëren van lokale banen, het professionaliseren van het mkb en de concrete verkoop van duurzame, gerecyclede producten. Het draagt bij aan SDG 8 (Waardig werk en inkomen), SDG 9 (Industrie, innovatie en infrastructuur), SDG 12 (Verantwoorde consumptie en productie) en SDG 13 (Klimaatactie).

Lees meer over onze visie op impact
Mother teaching child in Bangladesh

De samenwerking met Truvalu en het verbeteren van exportmogelijkheden draagt bij aan het creëren van lokale banen.

Ondersteunende financiering

Invest International zet financiering in om een bedrijf of product een duwtje in de goede richting te geven. Investment Manager Anne Ligthelm: “Invest International helpt ondernemers met financiering, uiteraard wanneer sprake is van een solide businesscase met voldoende lokale impact in het buitenland. Dat kan rechtstreeks, maar in dit geval is Truvalu als partner ingeschakeld.“

Lees meer over wat wij doen

Social entrepreneurship

Truvalu is een Nederlands bedrijf met het hoofdkantoor in Hilversum. Het heeft meerdere dochterondernemingen die samen een ecosysteem vormen om wereldwijd start-ups en mkb-bedrijven te ondersteunen en lokaal impact te maken. Voornamelijk in Agri-food en de woonaccessoires/interieurbranche.

Truvalu investeert kapitaal in de lokale ondernemingen en de ondernemers worden getraind en krijgen handvatten om hun omzet te vergroten en de sprong naar internationale handel te maken. Meer op: truvalu-group.com

Gerelateerd nieuws