Supervisory Board Invest International

Ontmoet de Raad van Commissarissen van Invest International

januari 06, 2022

Ineke Bussemaker, decaan van de faculteit Business en Economie van de Hogeschool van Amsterdam, Guido Dubbeld, voormalig CFO van Eneco en Salim Rabbani, managing director van Rabbani Trading & Consulting (RTC) zijn lid van de Raad van Commissarissen van Invest International. Samen brengen zij diepgaande kennis over innovatie, duurzaamheid, digitale transities en internationaal zakendoen, naast bancaire- en financiële ervaring. In 5 vragen ontvouwen zij hun ideeën, verwachtingen en wensen.

1. Wat maakt Invest International zo interessant om er plaats te nemen in de RvC?

Ineke: “Zal ik maar beginnen? Ik geloof in de visie en missie van Invest International: het verder helpen van Nederlandse bedrijven die willen investeren in opkomende markten. Met financiering en expertise. Daarvoor zet ik met plezier mijn werkervaring, onder meer in het internationale bankwezen in Afrika, in. Naast spiegelen en meedenken.”

“Na negentien zeer intensieve jaren bij Eneco, kan ik nu ergens anders nieuwe tijd aan geven. Invest International is wat dat betreft spot on. Doordat het zich beweegt op het kruispunt publiek-privaat, de internationale focus en het verder brengen van duurzaamheid op de wereld. Plus: mijn financiële ervaring en kennis van risicomanagement komen goed van pas. Ik wil iets teruggeven aan de maatschappij en het management verder helpen met het plan dat er ligt”, aldus Guido.

Salim: “Een one-stop-shop voor internationaal zakendoen is enorm belangrijk”. “Gericht op projecten die ook nog eens bijdragen aan de Sustainable Development Goals (SDG’s). Een plek waar financiering, support en expertise in de regio’s samenkomen, helpt daar enorm bij. Daar wil ik aan bijdragen, ook met het oog op de volgende generaties.”

“Nederlandse bedrijven in Water & infra, Engineering, Healthcare, Food en Agri business, kunnen binnen de kaders van de SDG’s enorme toegevoegde waarde brengen.”

Ineke Bussemaker

Voorzitter Raad van Commissarissen

2. De toezichthouderrol is één. Wat mag Invest International van jou als commissaris nog meer verwachten?

Salim: “Ik zie vooral een rol voor het promoten van de organisatie en bijdragen aan de branding. Wie zijn we, waar staan we voor, waarvoor moet ik bij Invest International zijn? Ik wil fungeren als klankbord en kennis over en contacten delen uit Arabisch sprekende landen en Noord-Afrika waar ik veel zakendoe.”

“Meedenken met het management, fungeren als sparringpartner voor het bestuur. Ik  zie mezelf als adviseur en ambassadeur”, vertelt Ineke.

Guido: “Ik kan bijdragen aan het op orde brengen van de financiële en risico-technische hygiënefactoren. Als in: ‘Met wie doe je zaken?’ en ‘Waar liggen de kwetsbaarheden?’ Een inspiratiebron zijn in het meehelpen en het signaleren van business opportunities en mijn netwerk inzetten. Maar, ook kritisch kijken naar de performance en motiveren om succesvol te gaan zijn, gelieerd aan de doelstellingen.”

RvC member Ineke Bussemaker in Tanzania

Ineke Bussemaker werkte bij vijf verschillende banken in vijf landen. Van 2015 tot 2019 als CEO van de NMB Bank in Tanzania waar deze foto is gemaakt.

3. Wat zien jullie als (voornaamste) uitdaging voor Invest International in de eerste paar jaar?

Ineke: “Invest International is nieuw, maar er komen ook twee organisaties in samen. Het kost tijd om daarin de juiste weg te vinden. De eerste successen zullen bepalen hoe de markt naar Invest International gaat kijken. Mooie transacties zijn nodig om de reputatie in de markt te vestigen.”

“In het inregelen van de interne processen, de governance en de compliance waar veel energie in gaat zitten. Naast het sluiten van aansprekende deals, zoals Ineke ook zegt, en duidelijk maken dat de deals bijdragen aan de Sustainable Development Goals (SDG’s). Als het Nederlandse bedrijfsleven dat gaat zien, gaat het balletje rollen”, is de verwachting van Guido.

Salim: “De branding van het merk Invest International. Nederlandse bedrijven moeten Invest International weten te vinden, ‘het buitenland’ moet ons leren kennen. Alle elementen voor succes zijn er: de financiering, expertise, de bedrijven en het netwerk. Dat goed managen, kan de sterkte worden van Invest. Daarop moeten projecten aansluiten die in de sweet spot vallen, qua type financiering, duurzaamheid, risicoprofiel en markten waar de organisatie actief wil zijn.”

 

Lees meer over Invest Internationals visie op impact
Guido Dubbeld lid Raad van Commissarissen

Na 19 jaar Eneco heeft Guido Dubbeld tijd voor nieuwe avonturen zoals plaatsnemen in de Raad van Commissarissen van Invest International.

4. Invest International staat voor ‘Dutch solutions for global challenges (SDGs)’. Hoe kijken jullie aan tegen de kansen voor Nederlandse ondernemers in opkomende markten?

Guido: “Nu er een loket is, hebben bedrijven eerder inzicht in de mogelijkheden en regelingen. Daardoor kan er veel meer business loskomen wat een aanzuigende werking kan hebben. Bijvoorbeeld in oplossingen voor hernieuwbare energie. De uitdagingen op dat vlak worden alleen nog maar groter.”

Volgens mij “ligt er een enorm potentieel!” “Nederland heeft internationaal een heel goede naam. We worden gezien als innovatief, flexibel en hebben hoogwaardige kennis in huis. Ik zie kansen voor partnerships, bijvoorbeeld in de Arabisch sprekende wereld. Invest International brengt de financiering en brede expertise”, aldus Salim.

Ineke: “Nederlandse bedrijven in Water & infra, Engineering, Healthcare, Food en Agri business, kunnen binnen de kaders van de SDG’s enorme toegevoegde waarde brengen. Het helpt als daar een beetje overheidssteun bij komt om risico’s te mitigeren of te delen met een partner. Andere Europese landen hebben dergelijke regelingen al die vanuit één organisatie worden aangeboden. Dat is heel effectief. Dat wens ik Nederlandse ondernemers ook toe.”

“Een one-stop-shop voor internationaal zakendoen is enorm belangrijk. Gericht op projecten die bijdragen aan de SDG's.”

Salim Rabbani

Lid Raad van Commissarissen

5. Tot slot, de toekomst. Hebben jullie een boodschap of wens?

Ineke: “De wens is: veel succes! Doe een paar goede, mooie deals. Om te leren. Invest International is een lerende organisatie en kun je zien als scale-up. Om dan stap voor stap verder te gaan. Gaan en doen, daar gaat het nu om!”

Salim: “Het consolideren van de organisatie is belangrijk. Naast het neerzetten van naam en reputatie en die op een goede manier uitstralen via bestaande netwerken. Plus: als één team naar buiten treden. Misschien nog wel belangrijker dan 100 deals sluiten.”

“In deze tijd met COVID is het best lastig om een organisatie te bouwen met iedereen die thuiswerkt. Ik hoop dat er een mooie dynamiek uit ontstaat die Nederlandse bedrijven verder helpt”, besluit Guido.

Salim Rabbani lid Raad van Commissarissen

Verbinding maken tussen landen onderling en mensen bij elkaar brengen. In business en middels onderwijs en culturele uitwisseling. Dat is waar Salim Rabbani persoonlijk heel erg voor staat en zakelijk mee bezig is.

“Voor Nederlandse bedrijven kan veel meer business loskomen. Bijvoorbeeld in oplossingen voor hernieuwbare energie.”

Guido Dubbeld

Voorzitter Audit & Risk Committee

Raad van Commissarissen in het kort

Ineke Bussemaker – Voorzitter Raad van Commissarissen
“Gender diversity, daar maak ik mij al een carrière lang hard voor”, vertelde Ineke Bussemaker in interview met SER Topvrouwen. Haar hart gaat specifiek uit naar inclusieve financiering voor vrouwen. Daarvoor zet ze nog altijd haar ruim 30 jaar lange ervaring in het internationale bankwezen in. Ineke werkte bij vijf verschillende banken in vijf landen. Van 2015 tot 2019 stond CEO van NMB Bank in Tanzania op haar visitekaartje. In 2020, stapte ze over naar het onderwijs en werd decaan van de faculteit Business en Economie van de Hogeschool van Amsterdam.

Guido Dubbeld – Voorzitter Audit & Risk Committee
“[…] Ik ben, denk ik, een CFO met veel kennis van de business. Een CFO die over zowel een rem- als een gaspedaal beschikt, een CFO als katalysator van duurzaamheid en innovatie.” Guido Dubbeld in het afscheidsinterview in CFO magazine na negentien jaar Eneco. Een blik op zijn cv leert dat hij in die periode risk manager, manager Finance & Control, directeur Eneco Energy Trade, CFO en lid van de Raad van Bestuur was. Nu is het tijd voor nieuwe avonturen. Als commissaris en als fanatieke bergwandelaar en triatleet.

Salim Rabbani – Lid Raad van Commissarissen 
“Verbinding maken tussen landen onderling en mensen bij elkaar brengen. In business en middels onderwijs en culturele uitwisseling. Dat is waar ik persoonlijk heel erg voor sta en zakelijk mee bezig ben.” Salim Rabbani is managing director van Rabbani Trading & Consulting (RTC). Dit 60 jaar oude familiebedrijf is een internationale consultancy in business development, stakeholder development en strategy, actief in het Midden-Oosten, Noord-Afrika, Nederland en de VS.

Meer over het Managementteam & de Raad van Commissarissen

Gerelateerd nieuws