Minister Liesje Schreinemacher visiting a flower farm in Kenia

Kenia en Nederland ontwikkelen samen koellogistiek via zeevracht

april 08, 2022

Deze week heeft de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Liesje Schreinemacher een overeenkomst ondertekend met de regering van Kenia voor Flying Swans, het consortium dat Invest International steunt met projectontwikkelingsfinanciering. De handtekening betekent de start om samen koellogistiek via zeevracht te ontwikkelen voor de bloemen- en versindustrie in Kenia. Goed voor de handel in beide landen, het verminderen van CO2 uitstoot en het creëren van lokale banen.

Duurzame productieketens

Kenia is de logistieke hub voor Oost-Afrika en een belangrijke handelspartner voor Nederland. Zowel in Kenia als in Nederland werken honderdduizenden mensen in de bloemen- en versindustrie (onder meer avocado’s). Daar wacht een grote uitdaging in de transitie naar duurzame productieketens.

“Deze samenwerking betekent een belangrijke stap in het ontwikkelen van een koelketen met zeetransport vanuit Kenia. Goed voor het vergroenen van de productieketens in de bloemenindustrie en fruit- & groentesector, naast het creëren van banen en het verbeteren van de inkomenspositie van boeren”, vertelt Femke Bos, Director Business Development, Strategy & Impact van Invest International.

“Bijdragen aan het vergroenen van de productieketens in de bloemenindustrie en fruit- & groentesector en het verbeteren van de inkomenspositie van boeren. ”

Aerial view of Maasvlakte and Port of Rotterdam

Luchtfoto van de Maasvlakte en haven in Rotterdam. Foto: © Port of Rotterdam.

Flying Swans consortium

Flying Swans is een consortium bestaande uit Havenbedrijf Rotterdam, Boskalis, Mercator Novus en GroentenFruit Huis. Het consortium werkt nauw samen met Invest International, ambassades en de ministeries van Buitenlandse Zaken en Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Marcel Biemond van Flying Swans: “Wij zijn verheugd dat deze belangrijke stap is gezet zodat de plannen voor het opzetten van koellogistiek tussen beide landen werkelijkheid worden. Dit is zowel goed voor de Keniaanse als de Nederlandse economie en zal onder meer de CO2 uitstoot aanzienlijk verminderen. De uitstoot met transport over zee ligt zeker 80 procent lager dan met luchtvracht.”

Samen impact maken

Met deze samenwerking initieert Invest International de ontwikkeling van een koelketen met zeetransport vanuit Kenia. Goed voor het versterken van de al bestaande handel tussen beide landen, naast het verminderen van de CO2 uitstoot (SDG 13) en het creëren van banen (SDG 8).

Op de foto ondertekent minister Liesje Schreinemacher de overeenkomst. Foto: © Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Infrastructuurprojecten in koellogistiek

Flying Swans is opgezet voor het ontwikkelen van rendabele infrastructuurprojecten in koellogistiek waarin havens, koelhuizen en consolidatiecentra samenwerken. Vooral om zeer interessante economische kansen voor opkomende landen zoals in Afrika of Zuid-Amerika te creëren en tegelijkertijd een bijdrage te leveren aan de Nederlandse economie.

Lees meer over wat wij doen in de Water & Infra sector

Gerelateerd nieuws