Invest International maakt exportfinanciering Aircrete Europe mogelijk

november 05, 2021

Invest International verstrekt een lening van 15,4 miljoen euro ter ondersteuning van de export van duurzame blok- en paneelproductietechnologie van het Nederlandse bedrijf Aircrete Europe. De financieringsfaciliteit is opgezet als een bank-to-bank lening aan Joint-Stock Commercial Bank Microcreditbank in Oezbekistan. Deze wordt gebruikt om de productieapparatuur te financieren evenals de ingebruikname van de nieuwe fabriek in Syrdarya, Oezbekistan.

Aircrete is gevestigd in Oldenzaal, ten noorden van Enschede, en richt zich voornamelijk op opkomende markten. Met tientallen jaren ervaring heeft het bedrijf een wereldwijd klantenbestand in meer dan 20 landen en op zes continenten opgebouwd. De lichtgewicht betontechnologie van het bedrijf (in de industrie bekend als geautoclaveerd cellenbeton) bespaart ten minste 20 procent op het energieverbruik in gebouwen dankzij superieure isolatie-eigenschappen. Daarnaast heeft het als voordeel dat veel van de bodemerosie die gepaard gaat met kleiwinning voor de productie van traditionele bakstenen wordt vermeden.

Joost Oorthuizen, Chief Executive Officer van Invest International: “We zijn verheugd deze lening mogelijk te maken. Het stelt Aircrete Europe in staat zijn duurzame en kosteneffectieve Nederlandse oplossing voor een traditioneel energie-intensieve industrie verder op te schalen. Gezien de omvang van de Oezbeekse markt en de dominantie van traditionele bakstenen, draagt deze investering bij aan het behalen van de SDG’s voor Oezbekistan en ondersteunt het tegelijkertijd Aircrete Europe in zijn groeipotentieel.”

“Door complete lichtgewicht betonblokken te produceren, helpen we Oezbekistan om zijn toekomstige gebouwen op een meer kosteneffectieve en duurzame manier te bouwen.”

Ralf Beier

Managing Director Aircrete

Butayev Orif Aliboyevich, voorzitter van Microcreditbank: “Dit eerste partnership met Invest International is zeer productief geweest. Ik kijk ernaar uit om onze toekomstige samenwerking verder te onderzoeken. Hoewel geautoclaveerd cellenbeton een klein aandeel heeft in de markt voor bouwmaterialen in Oezbekistan, is het de verwachting dat het met deze investering aan kracht zal winnen vanwege de energie-efficiëntie en kostenvoordelen van de technologie. Als zodanig past deze transactie perfect bij onze doelstellingen als ontwikkelingsbank van de Oezbeekse staat.”

Ralf Beier, Managing Director Aircrete zei:Met het project in Oezbekistan is Aircrete actief in weer een ander land in de regio Europa en Centraal-Azië (ECA). We hebben de fabriek zo ontworpen dat het lokale team de flexibiliteit heeft om de productiecapaciteit en het product-portfolio in de toekomst gemakkelijk en snel te vergroten. Door complete lichtgewicht betonblokken te produceren, helpen we Oezbekistan om zijn toekomstige gebouwen op een meer kosteneffectieve en duurzame manier te bouwen.

Gerelateerd nieuws