Health worker in Africa giving health check to woman

Healthy Entrepreneurs breidt netwerk uit met nieuw kapitaal om 20 miljoen Afrikaanse gezinnen op het platteland te bereiken

december 15, 2022

De Nederlandse sociale onderneming Healthy Entrepreneurs exploiteert een innovatief franchisenetwerk van micro-Community Health Entrepreneurs (CHE) in Sub-Sahara Afrika. Om gezinnen van basisgezondheidszorg en eerstelijnszorg te voorzien in moeilijk toegankelijke gebieden. Nieuw aandelenkapitaal van Philips Foundation Impact Investments B.V. en Madiro, samen met een DGGF-lening via Invest International, stimuleert de groei van het netwerk en de bijbehorende impact.

Healthy Entrepreneurs

De afgelopen jaren heeft Healthy Entrepreneurs meer dan 1,5 miljoen gezinnen in Oost-Afrika bereikt met betaalbare last-mile-distributie van gezondheidsdiensten. Het bedrijf laat zien dat de combinatie van een efficiënte toeleveringsketen, het gebruik van klantvriendelijke technologie en samenwerking met lokale gezondheidsondernemers significante verbeteringen in de gezondheidszorg op het platteland oplevert. De World Health Organization (WHO) nam Healthy Entrepreneurs dan ook op in de top 10 meest veelbelovende innovaties voor eerstelijnszorg in Sub-Sahara Afrika.

Lees meer over Healthy Entrepreneurs

Partnership met Philips Foundation en Madiro

Dit alles sluit naadloos aan bij een van de pijlers van het impact-investeringsvehikel van de Philips Foundation en dat van Madiro: betaalbare gezondheidsdiensten in plattelandsgebieden en achtergestelde gemeenschappen toegankelijk maken. De partijen committeren zich aan de afspraak om ongeveer 15 procent van het eigen vermogen (equity) in Healthy Entrepreneurs B.V. te investeren en zo de groei van het netwerk te versnellen.

Ondersteund door een Dutch Good Growth Fund lening (DGGF) van 4,5 miljoen euro via Invest International, dat het fonds namens het ministerie van Buitenlandse Zaken beheert. Dit bedrag dicht het financieringsgat en maakt opschaling mogelijk.

De ambitie is om hiermee meer dan 20 miljoen Afrikaanse gezinnen op het platteland met de HE-gezondheidsdiensten te bereiken met inzet van het netwerk van 90.000 Community Health Entrepreneurs.

Lees meer over DGGF
Community health worker Healthy Entrepreneurs in Africa

Een combinatie van een efficiënte toeleveringsketen, het gebruik van klantvriendelijke technologie en samenwerking met lokale gezondheidsondernemers. Healthy Entrepreneurs laat zien dat deze aanpak significante verbeteringen in de gezondheidszorg op het platteland oplevert.

“DGGF-financiering maakt nieuwe, innovatieve businessmodellen met schaalbare impact mogelijk. In dit geval: toegang tot gezondheidszorg op het platteland in Afrika.”

Koen Hamers

Head SME & Mid Corp Finance van Invest International

Community gezondheidswerkers

“Madiro’s missie is zorgen dat gezondheid geen belemmering meer vormt voor mensen om een beter leven op te bouwen. Voor zichzelf, hun families en hun gemeenschappen”, zegt James Fraser, CEO van Madiro. “Het innovatieve microfranchisemodel van Healthy Entrepreneurs brengt meerdere belangen samen. Dat van gezondheidswerkers in de gemeenschap, patiënten in afgelegen gebieden en het gezondheidssysteem. Het verbetert de toegang tot gezondheidszorg en -diensten van betere kwaliteit. Ook genereert het een hoger inkomen voor de vaak vergeten groep van gezondheidswerkers.”

Joost van Engen, CEO van Healthy Entrepreneurs voegt daaraan toe: “We zijn trots dat onze inspanningen worden erkend en dat we nu ons model in andere delen van Afrika kunnen uitrollen.” Na bewezen succes in Oeganda, Kenia en Tanzania, is het bedrijf klaar om diensten aan te bieden in gebieden in Burundi en Burkina Faso.

Gezondheidsdiensten voor wie het nodig heeft

Gezinnen op het platteland in Afrika besteden 55 procent van hun gezondheidszorgbudget aan vervoer omdat diensten nauwelijks toegankelijk zijn en de afstanden lang. Healthy Entrepreneurs brengt gezondheidsdiensten juist naar de mensen toe, door:

 • Een gestroomlijnd logistiek netwerk voor de distributie van gezondheidsproducten en -diensten.
 • Training van lokale Health Entrepreneurs, de gezondheidswerkers.
 • De Community Health Entrepreneurs toegang te geven tot gezondheidstools voor klanten.
 • Gezondheidskennis beschikbaar maken via digitale oplossingen.
 • Artsen kunnen raadplegen met e-health technologie.
 • Patiënten preventieve methodes, basiscontroles en behandelingen dichtbij huis aanbieden, wat geld bespaart.

Inclusieve gezondheidszorg

Healthy Entrepreneurs is gebaseerd op een commercieel model. Dat maakt een continuïteit in het productaanbod en inspelen op de klantbehoefte mogelijk. Head SME & Mid Corp Finance, Koen Hamers van Invest International vult aan: “Met onze DGGF-financiering willen we nieuwe en innovatieve businessmodellen met een schaalbare impact mogelijk maken. In dit geval: toegang tot gezondheidszorg op het platteland van Afrika”. “Dat vermindert ook de afhankelijkheid van traditionele overheidsfinanciering. Deze is meestal alleen bestemd voor bepaalde producten en wordt slechts tijdelijk verstrekt.”

“Lange tijd leek het onmogelijk om de gezondheid en het welzijn van bevolkingsgroepen die afgelegen wonen te ondersteunen. Healthy Entrepreneurs bewijst het tegendeel. Met ondernemersgeest, inzicht in de lokale behoeften en focus op betaalbaarheid. Gezondheidswerkers worden binnen de gemeenschap opgeleid; ze zijn trots op wat ze doen. Met al deze componenten tezamen heeft Healthy Entrepreneurs een inclusief model voor gezondheidszorg neergezet, waardoor de gemeenschappen financieel zelfvoorzienend worden”, zegt Margot Cooijmans, directeur van Philips Foundation Impact Investments B.V. “Volgens mij de belangrijkste manier om de toegang tot zorg duurzaam te verbeteren.”

Uitbreiding Healthy Entrepreneurs' netwerk maakt impact met:

 • Betere gezondheid op het platteland in Afrika door het innovatieve zorgmodel.
 • Dit raakt SDG 3 (Goede gezondheid en welzijn) en SDG 9 (Industrie, innovatie en infrastructuur).
 • Extra inkomen voor de lokale bevolking, veelal vrouwen, die werken als Community Health Officer.
 • Plus lokale banen op kantoorniveau.
 • Dit raakt SDG 8 (Eerlijk werk en inkomen), SDG 5 (Gendergelijkheid) en SDG 11 (Duurzame steden en gemeenschappen).
Lees meer over onze visie op impact

Meer weten? Neem contact met mij op.

Miriam Valstar Investment Manager
Stuur e-mail

Gerelateerd nieuws