Woman showing cut jackfruit

Gezonde transactie met een meaty bite: startup financiering voor Fiber Foods

november 16, 2023

Jackfruit is een vrucht in opkomst. Het is een populair, plantaardig ingrediënt voor vegetariërs, veganisten en gemengde vleesproducten. Door de vlezige textuur is het een goede vleesvervanger. De Nederlandse, impact startup Fiber Foods ontwikkelde een jackfruit-waardeketen om gedroogde, jonge jackfruitproducten uit Oeganda te verkopen aan de voedselproducerende industrie in Nederland en Europa. Met een starterslening van het Dutch Good Growth Fund (DGGF) van € 405.000,- via Invest International wordt nu een nieuwe verwerkingsfabriek voor jackfruit geopend. Om aan te sluiten bij de groeiende marktvraag en de behoeften van afnemers voor de ontwikkeling van plantaardige oplossingen.

Fiber Foods ondersteunen in hun groei

De relatie tussen Invest International en Fiber Foods begon een paar jaar geleden. Bij de start ontving het bedrijf voorfinanciering via het Dutch Good Growth Fund (DGGF) voor het verschepen van de eerste drie containers naar Nederland. DGGF is het fonds dat Invest International managet namens het ministerie van Buitenlandse Zaken. De voorfinanciering gaf een impuls aan het gebruik van hun ingrediënten door de Nederlandse, veganistische voedingsindustrie. Daarvoor ontving het bedrijf subsidies voor de ontwikkeling van een productielijn voor een fabriek die jackfruit verwerkt volgens de specifieke eisen van hun afnemers. De nieuwe startuplening helpt bij het maken van de volgende stappen in het groeipad van Fiber Foods.

Woman walking on jackfruit plantation site

Fiber Foods is een door vrouwen geleid bedrijf. Beide Nederlandse oprichters zijn vrouwen en ook de werknemers van de nieuwe verwerkingsfaciliteit zullen voornamelijk vrouwen zijn.

Jackfruit verwerkingsfaciliteit

Jackfruit was ooit een niet-commercieel gewas dat werd gebruikt als voedzame bodembedekking en als tussendoortje voor kinderen. Nu ontdekt de vlees (vervangings)industrie het als plantaardig ingrediënt voor de verwerking in voedsel. Fiber Foods levert aan voedselproducenten van grote merken, distributeurs en voedselproducenten van kleine merken.

Cut jackfruit on a board

Fiber Foods heeft grote vooruitgang geboekt in Oeganda door een lokale waardeketen voor jackfruit te ontwikkelen en tegelijkertijd verkoopkanalen in Nederland op te zetten. Ze creëren banen, een nieuwe waardeketen met een voorheen niet-commercieel gewas, zorgen voor extra inkomen voor kleine boeren en het is ze gelukt de jackfruit te drogen en te verwerken volgens de behoeften van afnemers in Nederland.

Banen voor vrouwen

Fiber Foods is een door vrouwen geleid bedrijf. Beide Nederlandse oprichters zijn vrouwen en ook de werknemers van de nieuwe verwerkingsfaciliteit zullen voornamelijk vrouwen zijn. In de omgeving wonen veel vrouwen zonder vaste baan die nu onder eerlijke omstandigheden bij Fiber Foods aan de slag kunnen. Er is ook kinderopvang, vrouwen krijgen trainingen en er zullen vrouwen zijn in coördinerende rollen.

Door de jackfruit op regionale knooppunten te verwerken, worden banen gecreëerd en wordt er waarde toegevoegd, wat goed is voor de Oegandese economie. De boeren krijgen een eerlijke prijs voor hun gewassen. Het transport en de bouw van de faciliteit levert indirecte banen op. Fiber Foods streeft ernaar een leefbaar loon te betalen en zal voor de nieuwe faciliteit een leefbaar loon-onderzoek uitvoeren.

Lees meer over onze visie op impact

3.000 kleine boeren

 1. Momenteel koopt Fiber Foods 30.000 kilo jonge jackfruit per week in, dat zij iedere twee weken ophaalt bij 1.300 getrainde en gecertificeerde kleine boeren. 30 procent daarvan zijn vrouwen.
 2. Dit wordt uitgebreid naar 3.000 kleine boeren in 2024 in verband met de bouw van de nieuwe fabriek voor jackfruit.
 3. De bouw van een nieuwe verwerkingsfabriek voor jackfruit is nodig om in te spelen op de groeiende marktvraag. Dit levert fatsoenlijke banen op voor 500 fte’s (SDG 8), waarvan 420 nieuwe banen.
 4. De verwachting is dat alle 500 fte’s vrouwen zijn, waarvan 400 jonge werknemers. Plus 160 seizoenswerkers.
Lees meer over onze Agri-food strategie

Financiering voor Fiber Foods

Erik Pentinga, Investment Manager bij Invest International voor Fiber Foods: “Fiber Foods is een Nederlandse startup met activiteiten in Oeganda. Deze twee elementen maken dat traditionele financiers terughoudender zijn met financieren. Fiber Foods heeft grote vooruitgang geboekt in Oeganda door een lokale waardeketen voor jackfruit te ontwikkelen en tegelijkertijd verkoopkanalen in Nederland op te zetten.”

“Het bedrijf creëert banen, een nieuwe waardeketen met een voorheen niet-commercieel gewas, zorgt voor extra inkomen voor kleine boeren en is in staat de jackfruit te drogen en te verwerken volgens de behoeften van afnemers in Nederland. Gezien de impact in zowel Oeganda als Nederland, en de bijdrage aan de eiwittransitie, is deze transactie de perfecte match voor Invest International en het Dutch Good Growth Fund.”

Lees meer over het Dutch Good Growth Fund (DGGF)

Over Fiber Foods

Fiber Foods wordt geleid door medeoprichters Inez van Oord en Ineke Aquarius en CEO Michiel Swank. Beide medeoprichters wonen al langere tijd in Oeganda en hebben Business Lab Uganda (BLU) opgericht dat helpt bij het ontwikkelen van marktvraaggestuurde planeet- en gender-eerlijke waardeketens in Afrika. BLU werd financieel ondersteund door de Nederlandse ambassade in Kampala. Daarmee ging het balletje rollen en werd een waardeketen voor jackfruit en gedroogde jackfruitproducten voor de voedingsindustrie ontwikkeld.

De dagelijkse activiteiten in het bedrijf liggen bij David Wright, oprichter, eigenaar en managing director van joint venture partner Enimiro Products Uganda Ltd. en uitgevoerd door een lokaal managementteam van vier deskundige personen. Het eindproduct gaat in bulk per container naar Nederland.

 

Lees meer over Fiber Foods

Fiber Foods wil impact maken met:

 • Het creëren van lokale, fatsoenlijke banen (SDG 8); in de nieuwe verwerkingsfaciliteit zullen naar verwachting aan het eind van de financieringsperiode 500 fte’s in dienst zijn. Dit betekent: 420 nieuwe banen.
 • Groei van het aantal boeren dat tweewekelijks jackfruit levert, van 1.300 naar 3.000.
 • Het betalen van een leefbaar loon en het uitvoeren van een leefbaar loon-onderzoek voor de nieuwe voorziening.
 • Focus op Gendergelijkheid (SDG 5); Fiber Foods is een impact gedreven bedrijf met een gendersensitieve aanpak.
 • Het creëren van nieuwe inkomstenbronnen voor kleine boeren (SDG 12); jackfruit wordt momenteel niet gebruikt door de boeren en kan een extra bron van inkomsten worden.
 • Het drogen van jackfruit in plaats van inblikken om te voorkomen dat water onnodig de wereld over wordt getransporteerd. Dit betekent een vermindering van de transportvoetafdruk met 80 procent (SDG 13).
 • Het creëren van banen in Nederland; er worden 30 extra fte’s gecreëerd, waarvan 10 kunnen worden toegeschreven aan de DGGF-lening.

Meer weten over deze transactie? Neem contact met mij op.

Erik Pentinga Investment Manager
Stuur e-mail

Gerelateerd nieuws