Garantie Invest International maakt Rabobank-financiering voor Baltussen mogelijk

juli 01, 2024

Invest International heeft een garantie verstrekt aan Baltussen, de oudste conservenfabriek van Nederland, voor de uitbreiding van hun groenteconservenfabriek in Moshi, Tanzania. Deze fabriek produceert groentepotten voor de Europese markt. Deze garantie wordt gefinancierd via het Dutch Good Growth Fund (DGGF), dat wij beheren namens het ministerie van Buitenlandse Zaken, en stelt Rabobank in staat om deze uitbreiding in Tanzania te financieren.

“Duurzame Koploper”

Baltussen, meer dan 150 jaar geleden opgericht, is een “duurzame koploper” volgens Rabobank. Dit komt door de focus van het bedrijf op nieuwe voedseltrends, die meer biologisch zijn (60% van hun totale productie), minder zout of suiker bevatten en eiwitrijk zijn om de voedingswaarde van maaltijden te verhogen (als vleesvervangers). Dit draagt bij aan een gezondere en duurzamere, wereldwijde voedselvoorziening.

Economische en Ontwikkelingsimpact

Dit project heeft positieve effecten in zowel Nederland als Tanzania:

  • Werkgelegenheid: de investering zal 308 direct ondersteunende banen creĆ«ren, voornamelijk voor vrouwen. De indirecte werkgelegenheid wordt geschat op meer dan 600 banen.
  • Nederlandse economie: de investering zal naar verwachting leiden tot een significante omzetstijging, wat goed is voor de Nederlandse economie.
  • Minder milieu-impact: de investering draagt bij aan het minimaliseren van milieu-impact omdat het vervoer van ingeblikte groenten en fruit vanuit Tanzania naar Europa nu per vrachtwagen en schip kan in plaats van per vliegtuig.
  • Minder voedselverspilling: door alle producten in te kopen bij lokale boeren en deze in te blikken verlengt de houdbaarheid.
  • Verantwoorde productie: boeren worden aangemoedigd en getraind om volgens de G.A.P.-principes te werken en het gebruik van pesticiden te verminderen. Een groot deel van de productie is biologisch.

Meer weten? Neem contact met ons op.

Miriam Valstar Investment Manager
Stuur e-mail

Gerelateerd nieuws