Women working on plant tissue culture or Iribov in Ghana

Financiering Iribov voor plantproductie en weefselkweek in Ghana

juli 12, 2023

Invest International verstrekt een lening van EUR 6,8 miljoen aan Iribov Holding B.V. voor de uitbreiding van de plantenveredelings- en productiediensten van het bedrijf in Ghana. De lening via het Dutch Good Growth Fund, het fonds dat Invest International managet namens het ministerie van Buitenlandse Zaken, maakt nieuwe laboratoriumfaciliteiten voor weefselkweek en uitbreiding van de kassen in Sogakope mogelijk. Dit zorgt voor zeker 200 lokale banen en draagt met de productie van ziektevrije, groenteplanten op langetermijn bij aan de voedselzekerheid in West-Afrika. De lening is mogelijk gemaakt door een samenwerking de Rabobank.

Ziektevrije groenteplanten

Het in Nederland opgerichte Iribov levert laboratoriumdiensten voor de vermeerdering van planten door middel van weefselkweek. Met weefselkweek kunnen klanten een nieuw, plantaardig product sneller op de markt brengen. Daarnaast kan het materiaal, doordat het productieproces volledig geïsoleerd is, ziektevrij worden aangeleverd. Iribov heeft ervaring met meer dan 400 verschillende gewassen in hun productiefaciliteiten in Nederland, Macedonië en Ghana.

De lening via het Dutch Good Growth Fund, het fonds dat Invest International managet namens het ministerie van Buitenlandse Zaken, is bedoeld voor de uitbreiding van de kascapaciteit die op termijn verdubbelt. De laboratoriumfaciliteiten worden vier keer zo groot op de locatie in de buurt van Sogakope, 110 kilometer ten oosten van de Ghanese hoofdstad Accra. Dit draagt bij aan de groeiende, wereldwijde vraag naar op weefselkweek gebaseerde gewassen en om de lokale West-Afrikaanse markt te voorzien van volgroeid plantmateriaal.

Bijdragen aan SDG 8 en SDG 13

  • Creatie van in ieder geval 200 nieuwe banen in Ghana, waarvan ongeveer 75 procent wordt ingevuld door vrouwen.
  • Bijdrage aan SDG 8 (Eerlijk werk en inkomen) en SDG 5 (Gendergelijkheid).
  • Daarnaast draagt het kweken van ziektevrije groenteplanten voor de lokale markt bij aan de lokale voedselzekerheid in West-Afrika, SDG 2 (Geen honger).
  • De te bouwen faciliteiten zijn zeer energiezuinig en goed geïsoleerd, dit is positief voor afname van het elektriciteitsverbruik.
  • Om hun ecologische voetafdruk in Ghana verder te verkleinen, installeert Iribov zonnepanelen om ten minste 85 procent van hun elektriciteitsbehoefte te dekken. Dit draagt bij aan SDG 13 (Klimaatactie).
Read more on our view on impact
Iribov tissue plant production Ghana facilities

Een blik op Iribov in Ghana. De DGGF-lening voor Iribov maakt uitbreiding van het bedrijf mogelijk. Zo verdubbelt de kascapaciteit op termijn en verviervoudigen de laboratoriumfaciliteiten van de locatie in de buurt van Sogakope, 110 kilometer ten oosten van de Ghanese hoofdstad Accra. Dit draagt bij aan de groeiende, wereldwijde vraag naar op weefselkweek gebaseerde gewassen en om de lokale West-Afrikaanse markt te voorzien van volgroeid plantmateriaal.

Samenwerking met de Rabobank

Martijn Braaksma, Senior Investment Manager (SME & Mid-Corporates), bij Invest International over de samenwerking met de Rabobank: “Rabobank heeft ons benaderd namens hun klant Iribov. Als groeiend bedrijf had Iribov uitbreidingsplannen in Nederland en in Ghana. De Rabobank was bereid de Nederlandse expansie te financieren. Om een stap verder te gaan voor hun klant, nodigden ze ons uit om te praten over financiering van de uitbreiding van de Ghanese operaties.”

“Voor Rabobank was de financiering van uitbreiding in Ghana niet haalbaar vanwege parallelle uitbreidingsplannen van Iribov in Nederland en vanwege de nodige garanties in het buitenland. Zo kwamen wij in contact met Iribov. Vanuit Invest International werken we al op een aantal vlakken samen met Rabobank; we weten wat we van elkaar kunnen verwachten. De Rabobank ziet ons als betrouwbare partner om hun klanten in het buitenland te ondersteunen.”

Iribov CEO Eloy Boon: “Met Iribov zochten wij naar een mogelijkheid om onze fabriek in Sogakope uit te breiden en zo de productie te verhogen. Lokale financiering van dit soort investeringen is bijna onmogelijk, dus stelde de Rabobank voor om samen te werken met Invest International. Niet veel later was een duurzame en vruchtbare samenwerking geboren. Invest International heeft ons een passende lening verstrekt om onze doelen in Ghana te bereiken en maakt het mogelijk een solide basis voor verdere uitbreiding van onze diensten in heel Afrika mogelijk.”

Marco Dorsman, Accountmanager Rabobank: “Iribov is een veelbelovend bedrijf in de food- en agrisector. Ze spelen een sleutelrol in de productieketen van voedings- en sierteeltproducten. De groeiende, internationale vraag naar gezond plantmateriaal daagt Iribov uit om internationaal te groeien binnen deze markt. Om ervoor te zorgen dat we samen kunnen groeien en de voedsel- en sierteeltstabiliteit kunnen vervullen, was een toekomstbestendige, financiële constructie essentieel. Daarom hebben we samengewerkt met Invest International. Invest International heeft financiering van het bedrijf in Ghana mogelijk gemaakt en wij hebben het investeringsplan voor de Nederlandse tak ingevuld. Bovendien kijken we samen met de ondernemer vooruit naar zijn toekomstige, strategische groeiambities. Door het partnerschap met Invest International kunnen wij onze klant optimaal helpen. Nu en in de toekomst.”

Rien Venema, International Business Manager Rabobank: “Wij bedienen onze Nederlandse klanten en prospects in het buitenland. Daarin werken we samen met de collega’s van de corporate teams en lokale, aangesloten banken en de International Desk managers. Samen met onze collega’s onderzoeken we de meest optimale financieringsmogelijkheden en welke producten geschikt zijn voor de klant. Zo ook voor Iribov. In dit geval kwam de samenwerking met Invest international als beste financieringsoplossing uit de bus.”

Over Iribov

Iribov is in 1992 opgericht door Evelien Huis in ‘t Veld en Eloy Boon. Het eerste project van het bedrijf bestont uit het maken van virusvrije irisplanten uit weefselkweek. Dit bleek succesvol en Iribov opende haar eerste laboratorium in Enkhuizen.

In 2007 verhuisde Iribov naar Heerhugowaard en voegde kassen toe voor het afharden van weefselkweekplanten en voor veredelingsondersteunende projecten.

In 2011 nam Iribov SBW over, een van de grondleggers in weefselkweek en marktleider in weefselkweekproductie in Nederland. Iribov heeft nu drie locaties en laboratoria in Ghana, Macedonië en Roelofarendsveen.

De vraag naar geharde planten blijft groeien. In 2022 is een tweede kasfaciliteit van 25.000 m2 in Heerhugowaard aangekocht.

Lees meer over Iribov

Meer weten over deze financiering? Neem contact met mij op.

Martijn Braaksma Senior Investment Manager SME & Mid Corporates
Stuur e-mail

In samenwerking met:

Gerelateerd nieuws