Man putting jeans in Wiser Wash machine.

Denimindustrie Vietnam maakt kennis met duurzame Wiser Wash-wastechniek

Doelgroep(en)

Start-ups & mkb

Land(en)

Asia, Vietnam

Sector(en)

Duurzame productie

Oplossingen

Development, Grant

Groene, duurzame spijkerstof door minder waterverbruik en nul giftige chemicaliën in het milieu. Het kan met Wiser Wash. Invest International investeert in de toepassing van de innovatieve wastechniek, ontwikkeld door het Nederlandse bedrijf Wiser Globe. Een pilot met Wiser Wash bij Phong Phu International (PPJ), een leidende textielproducent in Vietnam, zet een belangrijke stap op weg naar een duurzaam maakproces in het Aziatische land.

Nederlands bedrijf Wiser Globe

Jeans met een modern-used look is in. Bij Phong Phu International JSC (PPJ) weten ze er alles van. Daar rollen dagelijks duizenden jeans in allerlei modellen en indigokleuren van de band. Omdat deze looks veel wassingen en bleekmiddelen nodig hebben, is de productie niet altijd milieuvriendelijk en worden flinke hoeveelheden water en energie verbruikt. Dat kan anders. Het Wiser Wash-proces van het Nederlandse bedrijf Wiser Globe helpt hierbij. Omdat PPJ duurzaamheid hoog op de agenda heeft staan en haar watervoetafdruk wil verminderen, test de textielproducent de techniek in Da’Nang fabriek met het idee dit in de toekomst toe te passen in al zijn wasserijen in Vietnam.

Springplank voor Wiser Wash

De pilot die tot 2022 loopt, is mogelijk gemaakt met een investering van Invest International (voorheen FMO/NL Business). Doel is support geven bij het valideren van de techniek, vraag creëren bij jeans brands naar gebruik van de techniek die samenwerken met PPJ en het opschalen van Wiser Wash naar de negen wasserijen van PPJ over een periode van twee jaar.

Ook wil de pilot een bron voor kennisontwikkeling zijn om het Wiser Wash-businessmodel te verbeteren zodat uitrol naar opkomende markten mogelijk wordt. Op die manier fungeert het als springplank voor een duurzame ontwikkeling binnen PPJ en voor een bredere toepassing van Wiser Wash in andere landen.

“In 2021 worden 150.000 jeans gemaakt met de schone Wiser Wash-techniek bij PPJ in Vietnam.”

Woman selecting jeans for Wiser Wash in Vietnam.

Het project draagt naar verwachting ook bij aan genderdiversiteit en inclusiviteit, PPJ heeft een werknemersbestand dat voor 90 procent uit vrouwelijke medewerkers bestaat.

Betere jeans voor mens en milieu

Investeren in groenere denimindustrie is belangrijk, want de productie van spijkerstof zorgt wereldwijd voor veel water- en energieverspilling. Daarnaast komen gevaarlijke chemicaliën, kleurstoffen en resten puimsteen tijdens het ontkleuringsproces in het milieu terecht. In combinatie met het lange productieproces, wat veel vergt van medewerkers in een fabriek, vraagt dit om een duurzamere aanpak.

Besparing van 56 miljoen liter water

De Wiser Wash-techniek maakt gebruik van een mix van geëlektrificeerd ozon en laser. Door dit toe te passen, creëert het in feite een drie-in-één oplossing. Het zorgt voor meer duurzame denim, verkleint de ecologische- en watervoetafdruk en verkort het productieproces zodat werkomstandigheden verbeteren.

Het speciale afwerkingsproces vermindert het water- en energieverbruik van het wasproces aanzienlijk zonder dat dit ten koste gaat van het gewenste design. Geldt normaal gesproken 16 liter water voor het ontkleuren van een spijkerbroek, voor dit proces is slechts een kopje water nodig.

In 2021 leverde de toepassing van de Wiser Wash techniek een wereldwijde besparing op van 56 miljoen liter water volgens Wiser Globe. Een merk dat de techniek al gebruikt is Pepe Jeans, deze zogenoemde Tru-blu spijkerbroeken worden geproduceerd in een fabriek in Izmir. Het proces is gecertificeerd door het Control Union, een van de meest prestigieuze certificaten als het om duurzaamheid gaat.

“Van 16 liter water naar één kopje voor een spijkerbroek, maar nog steeds de gewenste look.”

Het project draagt naar verwachting ook bij aan genderdiversiteit en inclusiviteit, PPJ heeft een werknemersbestand dat voor 90 procent uit vrouwelijke medewerkers bestaat.

Dit doet de Wiser Wash-techniek:

 • Bewezen 65 procent minder waterverbruik in het wasproces voor denimstof.
 • Minder gebruik van energie en kleurstoffen.
 • Geen bijtende chemicaliën en residuen (zero discharge) in het milieu.
 • Korter en eenvoudiger productieproces wat beter en veiliger is voor werknemers.
 • Verlengen van de levensduur van het product door minder snelle slijtage van de denim.
Pairs of jeans hanging

Het project bestaat uit het testen van de Wiser Wash-techniek in de PPJ-fabriek in Vietnam, het valideren ervan en mogelijk opschalen. Doel is uitrol naar alle fabrieken.

Wiser Wash testen, valideren en opschalen

Op 8 mei 2020 is de eerste overeenkomst met Wiser Globe ondertekend voor een investering van 400.000 euro. Dit ontwikkelingskapitaal is beschikbaar gesteld via de Development Accelator Facility en wordt gebruikt voor de pilot bij PPJ in Da’Nang. Het project bestaat uit het testen van de Wiser Wash-techniek in de fabriek, het valideren ervan en mogelijk opschalen.

Het uiteindelijke doel is een uitrol naar alle PPJ-fabrieken wat een totale investering van 40 miljoen euro vergt. PPJ koopt dan de licentie om de Wiser Wash-techniek in alle fabrieken te introduceren en investeert zelf in nieuwe machines en educatie voor de toepassing van de techniek.

Goed om te weten: de investering draagt naar verwachting ook bij aan genderdiversiteit en inclusiviteit volgens de Reducing Inequalities Label guidelines van Invest International. PPJ heeft een werknemersbestand dat voor 90 procent uit vrouwelijke medewerkers bestaat.

Machines for Wiser Wash technology in Vietnam.

In 2021 leverde de toepassing van de Wiser Wash-techniek een wereldwijde besparing op van 56 miljoen liter water.

Het Wiser Wash-project wil impact maken met:

 • Verduurzamen denimmarkt wereldwijd, kick-off is de PPJ-pilot in Vietnam.
 • Schonere denimindustrie in Vietnam, exclusief voor PPJ’s fabrieken.
 • Verminderen water- en energieverbruik en verkleinen ecologische voetafdruk.
 • Bijdragen aan betere arbeidsomstandigheden met een korter productieproces.
 • Op termijn bijdragen aan een inclusieve werkvloer en genderdiversiteit.
 • Kennisontwikkeling om een verbeterd businessmodel voor het Nederlandse bedrijf Wiser
  Globe en de Wiser Wash-techniek te realiseren.
 • Ontwikkelen van een sociaal- en milieumanagementsysteem om de techniek uit te rollen naar opkomende markten.
 • Bijdragen aan Duurzame Ontwikkelingsdoelen SDG’s 8 (Industrie, innovatie en infrastructuur), 9 (Waardig werk en economische groei), 11 (Duurzame steden en gemeenschappen) en 13 (Klimaatactie).
Read more on our view on impact

Meer weten over deze case? Neem contact met mij op.

Rohini Moenesar Portfolio Analyst
Stuur e-mail

Gerelateerde cases