Picking macadamia nuts at WelMac nut farm in South-Africa.

Zonnepark helpt WelMacs macadamia groeien (wat goed is voor lokale banen)

Doelgroep(en)

Start-ups & mkb

Land(en)

Afrika, South Africa

Sector(en)

Agri-food

Oplossingen

DGGF

Vanaf het moment dat vader en zoon Nick en Nicolas Grooss het land van Welgevonden in Zuid-Afrika zagen, waren ze verkocht. Dit was precies wat ze als ondernemers zochten: “een boerderij met bestaande productie en veel ontwikkelingspotentieel”. Vanaf 2016 transformeren ze 550 hectare grond tot een macadamianoten-kwekerij van formaat: WelMac. Een investering in zonnepanelen, gekoppeld aan het irrigatie- en bemestingssysteem op de boomgaarden van het bedrijf, zorgt voor een duurzame energieoplossing, gigantische waterbesparing en een betere en grotere oogst.

Welgevonden macadamia-kwekerij in Zuid-Afrika

WelMac staat voor Welgevonden Macadamia. De notenkwekerij ligt in de blinkende zon van de provincie Limpopo, in het noordoosten van Zuid-Afrika. Het land is er ruig, de natuur van de Afrikaanse bush onaangetast, de flora en fauna van een ongekende schoonheid. Toen Nick en Nicolas Grooss de boerderij kochten, bestond 60 hectare al uit macadamiabomen, naast mango’s, lychees en guaves. Vanwege de potentie van de macadamia, besloten ze zich geheel te richten op de bijzondere noot. Macadamia is een natuurproduct dat diverse toepassingen kent en waaraan allerlei gezondheidsaspecten worden toegeschreven. Zo zou de noot goed zijn voor het hart, bloedvaten en het cholesterol.

View of WelMac Welgevonden macadamia nut farm in South-Africa.

View van de boerderij en het land van WelMac in Zuid-Afrika waar met hulp van het DGGF-fonds een zonnepark is aangelegd.

Macadamia: een gezonde noot in opkomst

Nicolas Groos vertelt: “In dat opzicht heeft de macademia een enorm groeipotentieel. De noot neemt nu nog maar een klein deel, 1 of 2 procent, van de hele nut basket in zoals dat wordt genoemd. De cashew- en de pistachenoot bijvoorbeeld, hebben al een stevig plekje veroverd in de mand. Macadamia is een product in opkomst. Wij verwachten dat de noot niet alleen steviger op de foodkaart komt te staan, maar dat hij over vijf of tien jaar ook steeds vaker in shampoos of in crèmes is terug te vinden in de vorm van macadamia-olie.”

“Dankzij de DGGF-lening kon WelMac een zonnepark bouwen. Accu's en zonnepanelen geven nu de nodige power!”

Nicolas Grooss

Oprichter en mede-eigenaar van WelMac

Start van WelMac met hobbels

De start van de onderneming, die in Nederland en Zuid-Afrika is gevestigd, kende de nodige hobbels. Extreme droogte zorgde voor een tegenvallende oogst en ook de landelijke elektriciteitstekorten hielpen niet mee. “We hebben een efficiënt en slim irrigatiesysteem op de boerderij aangelegd waarmee we een flinke waterbesparing realiseren, zeker 70 procent ten opzichte van een eerder systeem. Het systeem zorgt tevens voor bemesting op maat zodat de boom precies de voeding krijgt die hij nodig heeft. Een mooi voorbeeld van precision farming. Dit hadden we al aangelegd toen – zeg maar de Eneco van Zuid-Afrika – begon met load shedding. Dan wordt een deel van de dag geen stroom geleverd, omdat het er simpelweg niet is, en heb je geen elektriciteit. We moesten op zoek naar een duurzaam alternatief voor de generatoren die op diesel lopen”, aldus Nicolas Grooss.

Working on the WelMac nut farm in South-Africa.

WelMac zorgt voor ruim 100 lokale banen in Zuid-Afrika. Zo’n 70 procent van het personeelsbestand bestaat uit vrouwelijke werknemers.

Op zoek naar een duurzame energiebron

Dat noopte tot een zoektocht naar een alternatieve, duurzame energiebron. In een land waar bijna altijd de zon schijnt, leek een investering in zonnepanelen een logische keuze. Alleen bleek het financieren van deze investering nog best een toer. Een Nederlandse bank kon de lening niet verstrekken, onder meer omdat de bezittingen van WelMac – die vrijwel allemaal in Zuid-Afrika staan geregistreerd – niet als onderpand konden dienen. Ook het hoge risicoprofiel dat geldt voor investeren in Afrikaanse landen, de omvang van de lening en de lange aanlooptijd voordat macadamiabomen noten (en dus omzet) geven speelden een rol.

Podcast over WelMac en DGGF

Dutch Good Growth Fund

Zo kwam WelMac uit bij het Dutch Good Growth Fund (DGGF), een van de fondsen waar Invest International gebruik van maakt. Het bedrijf kwam in aanmerking voor een DGGF-subsidielening van in totaal 2,75 miljoen euro. Geld dat, uitgesmeerd over een aantal jaren, wordt terugbetaald met een bepaald rentepercentage.

Investment Manager Stan Janssen van Invest International: “WelMac draagt als Nederlands bedrijf bij aan lokale werkgelegenheid en kennisoverdracht en zet zich in voor de omliggende natuurgebieden van Welgevonden. Daarnaast levert het systeem waarmee het bedrijf al had geëxperimenteerd een waterbesparing op, naast een betere kwaliteit en kwantiteit van de oogst. Daarom kwam het in aanmerking voor de lening via het fonds. En, natuurlijk helpen we hiermee ook een Nederlands bedrijf en de Nederlandse economie.”

Read more about DGGF and how it might help your business

“Op termijn verwacht WelMac CO2-negatief te opereren omdat de grote hoeveelheid bomen de CO2 absorberen.”

Zonnepark laat macadamia groeien

Nicolas Grooss laat weten dat WelMac met de lening een “compleet zonnepark heeft aangelegd” en dat ze nu “off grid” kunnen opereren.” “Accu’s en zonnepanelen voorzien ons van de benodigde stroom. En, niet onbelangrijk, in de toekomst kunnen we modulair uitbreiden als onze operatie groeit. We willen meer hectares aanplanten en er komt een verwerkingsfaciliteit. Alles kan draaien op het zonnepark dat we dankzij deze financiering hebben aangelegd.”

Op termijn verwacht WelMac CO2-negatief te opereren omdat de grote hoeveelheid bomen de CO2 absorberen. De uitstoot blijft beperkt tot de tractoren die ze op het land gebruiken en de stroom komt nu via zonnepanelen.

Stages of macadamia nuts growing.

Investeren in macadamia is iets van de lange adem. Het duurt zeven tot tien jaar voordat een macadamiaboom in volle productie is.

Het WelMac-project wil impact maken met:

  • Stimuleren groei en ontwikkeling van WelMac in Nederland en Zuid-Afrika.
  • Lokale en faire banen in Zuid-Afrika.
  • Kennisoverdracht middels verschillende projecten.
  • Duurzaam ondernemen door te investeren in het zonnepark.
  • Bijdragen aan Duurzame Ontwikkelingsdoelen SDG’s 7 (Betaalbare en duurzame energie), 8 (Eerlijk werk en economische groei), 12 (Verantwoorde consumptie en productie) en 15 (Leven op het land).
Lees meer over onze visie op impact

Meer weten over deze case? Neem contact met me op.

Quirine Winthagen-Royaards Investment Manager
Stuur e-mail

Meer weten over internationaal financieren?

Neem contact met ons op! Wij helpen bij het invullen en financieren van vergelijkbare uitdagingen in het buitenland.

Neem contact op, wij staan voor je klaar!

We werkten samen met

Lees meer over onze partners

Gerelateerde cases