Location of new bridge in Guinee

Vijf bruggen geven boost aan leven, werk en mobiliteit in Guinee

Doelgroep(en)

Overheden

Land(en)

Afrika, Guinea

Sector(en)

Water & infra

Oplossingen

Capital, Drive, Public programs

In de hectiek van de hoofdstad van Guinee, Conakry, start het Vijf Bruggen-project. Een samenwerking tussen de Nederlandse- en Guinese overheid en Nederlandse bedrijven om de bereikbaarheid van en naar stadswijken te verbeteren. Het maakt reizen veiliger en sneller. Vergroot de kwaliteit van leven voor de inwoners van de havenstad. En, zorgt voor meer eerlijke kansen op werk en inkomen.

Bruggen geven Conakry nieuwe hartslag

Conakry is de bijna twee miljoen inwoners tellende hoofdstad van Guinee. Een pulserende metropool en het economische, financiële en culturele hart van het West-Afrikaanse land. De dichtbevolkte havenstad ligt tussen zeearmen en ravijnen. Deze natuurlijke hindernissen isoleren wijken van elkaar en maken reizen naar werk tijdrovend. Ook ziekenhuizen en andere voorzieningen zijn niet snel gevonden. De bouw van vijf bruggen met bijbehorende wegen moet zorgen voor betere verbindingen. En: op een duurzame manier economische kansen voor de inwoners vergroten.

Bruggenbouwers Ballast Nedam en Dijkstaal

De bruggen verbinden straks stadswijken met elkaar. De inwoners in de randgebieden en het achterland van de miljoenenstad krijgen zo toegang tot het kloppende economische hart van Conakry. De verwachting is dat het project de private sector-ontwikkeling in de stad stimuleert en economische kansen creëert voor meerdere onderdelen van de maatschappij. Dit draagt bij aan het verminderen van ongelijkheid tussen landen, volgens Duurzaam Ontwikkelingsdoel SDG 10.

Het uitdagende project werd oorspronkelijk gestart door het Nederlandse bedrijf Dijkstaal International. De uiteindelijke projectuitvoering ligt bij Ballast Nedam. Samen met Dijkstaal werken zij de komende jaren aan de realisering ervan.

“De bruggen plaveien letterlijk de weg naar banen, markten, ziekenhuizen en andere sociale voorzieningen.”

Roads in Conakry, Guinea

De nieuwe bruggen en wegen maken deel uit van een groter mobiliteitsplan voor Conakry en het nabijgelegen Coyah.

Financiering maakt verkeer veiliger

Het bruggenproject is mede tot stand gekomen door financiële steun van het programma Ontwikkelingsrelevante Infrastructuurprojecten, het DRIVE-programma. Op 21 april 2021 tekenden het Guineese ministerie van Economie en Financiën en de Nederlandse ambassadeur in Dakar hiervoor een schenkingsovereenkomst van € 30 miljoen. Samen met een lening van Invest International en kredietverzekering van ADSB Atradius Dutch State Business is de financiering rond. De bouw van een veilige verbinding voor de bewoners van Conakry en Coyah kan beginnen.

De nieuwe bruggen en wegen maken deel uit van een groter mobiliteitsplan voor Conakry en nabijgelegen Coyah. Het totale project kost ruim € 60 miljoen en moet in 2025 klaar zijn.

Business voor Nederlandse bedrijven

Door de krachten te bundelen van Invest International en ADSB Atradius Dutch State Business, snijdt het mes in dit project aan twee kanten. Het levert nieuwe business op voor Nederlandse bedrijven en het partnerschap creëert impact in landen waar dat nodig is.

View of Conakry capital of Guinee

Een beeld van Conakry. Woon-werkverkeer in de stad neemt veel tijd in beslag, net zoals een ziekenhuisbezoek. De bruggen zullen dit verbeteren.

Vervolgstappen

  1. Detailuitwerking design wegen en bruggen.
  2. Locaties voor het bouwen van de bruggen voorbereiden en omgeving-impact managen.
  3. Voorbereiden bouw van de stalen bruggen in Nederland en civiele constructie werken plus het monteren van de bruggen op de geselecteerde locaties.

Het Vijf bruggen-project wil impact maken met:

  • Het realiseren van een meer duurzame stad door de verkeersdruk op bestaande wegen te verlichten. En, reizen veiliger en sneller maken om daarmee bij te dragen aan de ontwikkeling van de kritieke infrastructuur en slecht begaanbare wegen in Guinee.
  • Verbeterde toegang voor inwoners Conakry tot werk, markten, ziekenhuizen en andere sociale voorzieningen.
  • Ongelijkheid tussen landen verminderen, volgens Duurzaam Ontwikkelingsdoel SDG 10 en bijdragen aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen SDG’s 8 (Waardig werk en economische groei), 9 (Industrie, innovatie en infrastructuur) en 17 (Partnerschap om doelstellingen te bereiken).
Lees meer over onze visie op impact

Meer weten over deze case? Neem contact met mij op.

Alexander de Gaay Fortman Project Advisor Public Infrastructure Programs (Francophone) Africa
Stuur e-mail

Gerelateerde cases