Woman fetching water at a standpipe in a village in Ghana.

Schoon en veilig drinkwater voor 400.000 inwoners in Upper East Ghana

Doelgroep(en)

Overheden

Land(en)

Afrika, Ghana

Sector(en)

Water & infra

Oplossingen

Public programs

In het meest noordoostelijke puntje van Ghana, de Upper East Region, grenzend aan Burkina Faso en Togo, is het land droog en zijn de temperaturen iedere dag hoog. In dit deel van het land, op zo’n 12 uur rijden vanaf hoofdstad Accra, was de drinkwatervoorziening al jarenlang niet op peil. Het Tono drinkwaterproject, een samenwerking tussen Invest International, de Nederlandse en Ghanese overheid en ingenieursbedrijf Denys, brengt daarin verandering. 400.000 inwoners hebben nu toegang tot schoon, veilig en betaalbaar drinkwater.

Groeiende watervraag

Bolgatanga, in de volksmond Bolga, is de hoofdstad van de Ghanese Upper East Region en telt zo’n 70.000 inwoners. Samen met onder meer de stad Navrongo, behoort het tot snelgroeiende provinciale steden in dit deel van Ghana. Meer inwoners betekent meer behoefte aan drinkwater. Een probleem: de toevoer van schoon en veilig drinkwater bleef tot nu toe achter bij de groeiende watervraag. En, dat terwijl de waterbronnen van aanwezige stuwmeren en bijbehorende Vea en Tono irrigatiedammen in het gebied in feite alle mensen in de regio kunnen voorzien van het benodigde drinkwater.

Boy fetching water at stanpipe in Ghana.

Om een oplossing te zoeken voor de drinkwatertoevoer hebben de Ghanese en Nederlandse overheid, via Invest International, de handen ineengeslagen voor het Tono drinkwaterproject.

Tono drinkwaterproject

Om een oplossing te zoeken voor de drinkwatertoevoer hebben de Ghanese en Nederlandse overheid, via Invest International, de handen ineengeslagen voor het Tono drinkwaterproject. Om de bestaande waterzuiveringsinstallatie te vernieuwen, een nieuwe installatie te bouwen bij de Tono dam en te zorgen voor de watertoevoer naar Bolgatanga en Navrongo en omliggende plaatsen. Ingenieursbedrijf Denys tekende voor de uitvoering van het omvangrijke infrastructuurproject waaraan meer dan 10 jaar is gewerkt. In 2009 kreeg het bedrijf het contract gegund door de Ghana Water Company Limited, het Ghanese waterbedrijf dat de waterinstallaties exploiteert.

Om een oplossing te zoeken voor de drinkwatertoevoer hebben de Ghanese en Nederlandse overheid, via Invest International, de handen ineengeslagen voor het Tono drinkwaterproject.

Waterzuiveringsinstallatie en standpijpen

Door gebruik te maken van de aanwezige stuwmeren en een al bestaande waterzuiveringsinstallatie is het drinkwaterprobleem voor een groot deel aangepakt. Het project in het kort:

  • De 70 jaar oude bestaande en verouderde waterzuiveringsinstallatie Vea die de stad Bongo bedient, is nieuw leven ingeblazen.
  • In combinatie met de bouw van 400 standpijpen waar inwoners van de dorpen nu water kunnen halen.
  • Bij de Tono dam is een nieuwe waterzuiveringsinstallatie met waterinlaat gebouwd die het water oppompt uit het meer. Het drinkwater uit de fabriek bij Tono wordt via een 64 kilometer lange pijpleiding getransporteerd naar standpijpen in Navrongo, Bolgatanga, Paga en Zuarangu en omliggende gemeenschappen.
  • In de steden is een 50 kilometer lang waterdistributienetwerk aangelegd naast een elektriciteitsleiding van 100 kilometer tussen de gemeentes Kassena-Nankana en het Bolgatanga District.
Lees meer over wat wij doen in de Water & infra sector

“De omvang van het infrastructuurproject, de samenwerking tussen Ghana en Nederland en de impact, maken dit tot een uniek project.”

Van boorgaten naar veilig drinkwater

Hiermee hebben nu zeker 400.000 inwoners water uit, vaak vervuilde, boorgaten en putten of duur water uit zakken, verruild voor standpijpen dichtbij waaruit betaalbaar en kwalitatief goed water stroomt. In december 2021 is het project afgerond en overgedragen aan de Ghana Water Company Limited, dat verantwoordelijk is voor de drinkwatervoorziening in alle stedelijke gemeenschappen in het West-Afrikaanse land.

Zeker 400.000 inwoners hebben water uit vaak vervuilde, boorgaten en putten of duur water uit zakken verruild voor standpijpen dichtbij waaruit betaalbaar en kwalitatief goed water stroomt.

Goed voor vrouwen en meisjes

Zonder dit waterproject zouden de inwoners in het gebied nog lange tijd een hoge prijs moeten betalen. Als het gaat om toegang tot water, maar ook voor hun gezondheid en economische vooruitgang. Door schoon drinkwater is er minder kans op (infectie)ziektes wat gunstig is voor de gezondheid van de Ghanese inwoners in het gebied. Dat stimuleert indirect de economische ontwikkeling van het land en is beter voor stabiliteit in de regio.

“Voor alle inwoners, maar speciaal voor vrouwen en meisjes betekent de toegang tot drinkwater een grote vooruitgang. Zij besparen veel tijd en energie omdat zij geen water meer van ver hoeven te halen en meer tijd kunnen besteden aan school of werk zoals je ook ziet in de video”, zegt Annelies de Beule, projectleider van het Tono Drinkwaterproject voor Denys. Annelies gaf voor dit project leiding aan een team van zo’n 150 collega’s.

Zonder dit waterproject zouden de inwoners in het gebied nog lange tijd een hoge prijs moeten betalen. Als het gaat om toegang tot water, maar ook voor hun gezondheid en economische vooruitgang.

Samenwerking Ghanese en Nederlandse overheid

Het Tono drinkwaterproject is een mooi voorbeeld uit de Water & infra sector waarin Invest International actief is. De financiering valt onder Government to Government Aid. Met steun van de Nederlandse overheid kon de Ghanese overheid een lening afsluiten bij de ING uit België zodat de ingenieurs van de Denys aan de slag konden. De totale kosten van het project liggen rond 42 miljoen euro.

Lees meer over wat wij doen

Het drinkwaterproject wil impact maken met:

  • Toegang tot schoon en veilig drinkwater voor inwoners van Upper-East Ghana waarvan veel onder de armoedegrens leven.
  • Zorgen voor een betere gezondheid, wat bijdraagt aan de economie en stabiliteit in de regio.
  • Toegang tot de juiste technologie, de inwoners krijgen nu water via standpijpen in de dorpen.
  • Het project draagt bij aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen SDG6 (Schoon water en sanitair), SDG8 (Waardig werk en economische groei), SDG9 (Industrie, innovatie en infrastructuur), SDG 17 (Partnerschap om doelen te bereiken).
Lees meer over onze visie op impact

Meer weten over deze case? Neem contact op.

Mohanad Abunada Investment Manager
Stuur e-mail

Gerelateerde cases