Packaging in factory of Paperfoam

Milieuvriendelijke verpakkingen PaperFoam gewild alternatief voor plastic

Doelgroep(en)

Start-ups & mkb

Land(en)

Czech Republic,

Sector(en)

Duurzame productie

Oplossingen

Guarantee

Een duurzame verpakking die een minimale invloed op het milieu heeft, natuurlijk afbreekbaar is en op maat kan worden gemaakt? Het innovatieve Nederlandse bedrijf PaperFoam bewijst dat het kan en verovert langzaam de verpakkingswereld met zijn milieuvriendelijke alternatief voor plastic. Met hulp van het Dutch Trade and Investment Fund (DTIF) is de productielocatie in Tsjechië opgezet.

Duurzame biobased verpakkingen

Steeds meer merken en bedrijven zoeken naar duurzame alternatieven voor plastic verpakkingen en komen uit bij het innovatieve Nederlandse bedrijf PaperFoam. Hun biobased verpakkingen hebben een minimale invloed op het milieu en zijn 100 procent biologisch afbreekbaar. Na gebruik kan het materiaal gewoon in de gft-bak of bij het oud papier; het valt binnen enkele uren uiteen en vergaat binnen vijf weken.

Biodegradable packaging Paperfoam

De biobased en composteerbare verpakkingen kunnen gewoon in de gft-bak of bij het oud papier.

Verpakkingen voor champagne en eieren

Daarmee is het een vernuftig alternatief voor plastic:

  • Gemaakt van natuurlijke ingrediënten waaronder aardappelzetmeel, papiervezels en water.
  • Gemixt, vormt zich een papachtige substantie die in een mal wordt gespoten en daarna gebakken.
  • De mal wordt in de gewenste vorm en formaat gemaakt zodat deze aansluit bij het product.
  • Zo ontstaan zogenoemde inlegverpakkingen voor elektronica, cosmetica, food en medische producten.

Van koptelefoons, showergels, champagne tot eieren, inmiddels zijn allerhande producten voorzien van een PaperFoam-design.

Lees meer over Paperfoam

“PaperFoam-verpakkingen zijn 100 procent biologisch afbreekbaar en kunnen in de gft-bak. Het materiaal vergaat binnen vijf weken.”

Innovative packaging of Paperfoam for Veuve Clicquot

Voor Veuve Clicquot bedacht PaperFoam een creatieve, duurzame designverpakking die de champagne twee uur lang koel houdt.

Lage CO2-footprint

De vraag naar milieuvriendelijke verpakkingsoplossingen blijft groeien, zeker in Europa. Om aan die grotere vraag te voldoen, breidde PaperFoam uit met een fabriek in Tsjechië. Deze tweede Europese productiefaciliteit, naast die in Barneveld, vult de al bestaande in de Verenigde Staten en Maleisië aan.

PaperFoam Board of Directors, Mark Geerts, Willem Derkman en Zeger Beukers vertellen: ”In Barneveld hadden we de maximale productiecapaciteit bereikt. Met de nieuwe locatie kunnen we onze globale productiecapaciteit met meer dan 30 procent verhogen. Dat helpt ons om 50,000 ton CO2 emissiereductie in de komende vijf jaar te bereiken en de hoeveelheid plastics wereldwijd te verminderen. Het gebruik van PaperFoam-verpakkingen levert zo’n 60 tot 90 procent lagere CO2-footprint op. Daarin speelt ook mee dat de verpakkingen licht van gewicht zijn, wat weer scheelt in de CO2-uitstoot van transport. ”

24 nieuwe productiemachines

De fabriek in Tsjechië kwam mede op stoom met hulp van een lening van de Rabobank en het DTIF-fonds dat voor de lening een garantstelling afgaf. Het gaat om garantie van 1,08 miljoen euro. Deze lening is met name ingezet om 24 productiemachines aan te schaffen.
Het DTIF biedt garanties, leningen en exportfinanciering aan bedrijven die willen ondernemen in het buitenland, maar moeite hebben om hun financiering rond te krijgen.

Zeger Beukers van PaperFoam: “Die garantstelling was voor ons heel belangrijk. Alleen daarmee kregen we een lening van de Rabobank, waarmee we de bouw van de fabriek konden financieren en ons businessmodel in Europa verbreden. De fabriek draait inmiddels 24 uur per dag, 7 dagen per week.”

Lees meer over wat Invest International doet

“De investering draagt bij aan de groei van PaperFoam, aan het milieu en creëert lokale banen in Nederland en Tsjechië.”

Paperfoam factory

De fabriek in Tsjechië van PaperFoam CZ, zorgt lokaal voor zeker 40 banen. In Nederland werken 7 medewerkers ondersteunend aan de nieuwe productielocatie.

Groei PaperFoam en import en export Nederland

De fabriek in Tsjechië geeft PaperFoam de kans om op te schalen en uit te breiden en bij te dragen aan het milieu en aan de lokale economie. In Tsjechië werken momenteel ruim 40 medewerkers waarvan 27 vrouwen. In Nederland zijn 7 medewerkers ondersteunend aan de locatie in Tsjechië op het vlak van research en development. Ook levert de uitbreiding van PaperFoam een positieve bijdrage aan de import vanuit Tsjechië en de export naar Tsjechië vanuit Nederland. Tot slot is financiering een stimulans om nog verantwoorder om te gaan met de productie van verpakkingsmaterialen. Sinds de start van de financiering heeft PaperFoam het ISO 9001 certificaat behaald.

Het PaperFoam-project wil impact maken met:

  • Bijdragen aan een duurzame groei van PaperFoam.
  • Creëren van lokale banen in Nederland en Tsjechië.
  • Stimuleren van import vanuit Tsjechië en export naar Tsjechië vanuit Nederland.
  • Een hogere productiecapaciteit van PaperFoam en het daarmee reduceren van de CO2 uitstoot.
  • Bijdragen aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen SDG’s 8 (Waardig werk en economische groei), 12 (Verantwoorde consumptie en productie) en 13 (Klimaatactie).
Lees meer over onze visie op impact

Meer weten over deze case? Neem contact met me op.

Miriam Valstar Investment Manager
Stuur e-mail

Meer weten over internationaal financieren?

Meer weten over dit project of de mogelijkheden voor internationaal financieren? Neem contact met ons op! Wij helpen bij het invullen en financieren van vergelijkbare uitdagingen wereldwijd.

Neem contact op, wij staan voor je klaar!

Gerelateerde cases