Men working in a PAIX data centre in Africa.

Datacenters PAIX tillen Afrika’s digitale economie naar een hoger niveau

Doelgroep(en)

Start-ups & mkb

Land(en)

Afrika, Kenya

Sector(en)

Duurzame productie

Oplossingen

DGGF

In Afrika valt nog een wereld te winnen als het om het versterken van de digitale infrastructuur gaat. Het Nederlandse PAIX (Pan African Internet Exchange Data Centres) stapte jaren geleden in die enorme markt met state-of-the-art cloud- en carrier-neutrale datacenters. Daar slaan bedrijven belangrijke data op door hun servers onder te brengen en klanten onderling binnen het datacenter te verbinden, het zogenoemde ‘interconnectivity’. Om op die manier bij te dragen aan Afrika’s interneteconomie en het verbeteren van de online dienstverlening op het continent. Een lening van het Dutch Good Growth Fund (DGGF) geeft PAIX de kans ‘the heart of Africa’s digital economy’ te vormen, zoals de bedrijfsslogan van PAIX ook luidt.

Kloppend hart digitale infrastructuur

Sinds 2011 ontwikkelt en beheert PAIX cloud- en carrier-neutrale datacenters in Afrika, ook wel ‘interconnectiehubs’ genoemd. Deze hubs maken toegang tot het internet en datagebruik betaalbaar en sneller. En, verbeteren daarmee de online dienstverlening van bedrijven. De neutrale datacenters van PAIX zijn internationale internetknooppunten en vormen het hart van de digitale infrastructuur in landen als Ghana, Ivoorkust en Kenia.

Het neutrale staat voor: ‘opereren op neutrale grond’. Dit is onder meer belangrijk voor elkaar beconcurrerende telecomproviders die niet altijd staan te trappelen om in een datacenter van een concurrent hun gegevens uit te wisselen en op te slaan.

700 nieuwe datacenters nodig in Afrika

PAIX nam een aantal jaren geleden de stap naar Afrika, een markt met een gigantisch groeipotentieel. Het internet- en smartphonegebruik blijft als gevolg van economische vooruitgang en bevolkingsgroei in veel Afrikaanse landen alleen maar toenemen. In een tempo dat de ontwikkeling van de lokale digitale infrastructuur niet kan bijbenen. Uit recent onderzoek van The African Data Centres Association (ADCA) blijkt dat Afrika de komende tien jaar zeker 700 datacenterfaciliteiten nodig heeft om aan de groeiende digitale vraag te voldoen.

Nu is het internet vaak traag door gebrek aan kabels of omdat de data een omweg van 10.000 kilometer moeten maken, ook wel ‘latency’ genoemd. Datacenters zijn dan belangrijk voor snel en betrouwbaar internet, wat als bijkomend voordeel heeft: het aantrekken van investeringen en creëren van banen. Zoals PAIX op zijn website meldt: ‘Connect, transact and grow’.

Data center cables.

Uit recent onderzoek van The African Data Centres Association (ADCA) blijkt dat Afrika de komende tien jaar zeker 700 datacenters nodig heeft om aan de groeiende digitale datavraag te voldoen.

Uitbreiden datacenters Ghana en Kenia

Op dit moment bieden meer dan 40 connectiviteits-providers, internet exchanges en toonaangevende cloud- en digital-mediaplatforms hun netwerkverbindingen aan in de datacenters van PAIX. PAIX is opgericht door een team van professionals uit de datacenter- en telecommunicatie-industrie. Met vier medewerkers werkt PAIX vanuit het hoofdkantoor in Amsterdam, in Afrika werken ruim 30 werknemers.

Sinds 2018 is een dochteronderneming in Ghana actief onder de naam PAIX Data Centres. Door toenemende vraag, wil PAIX zijn datacenter in Ghana uitbreiden en is dit voorjaar het nieuwe datacenter in Nairobi, Kenia opgeleverd. Voor het financieren van beide ambities, klopte het bedrijf aan bij het Dutch Good Growth Fund (DGGF), een van de programma’s die Invest International uitvoert in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

“PAIX neutrale datacenters zijn internationale internetknooppunten die het hart vormen van de digitale infrastructuur in landen als Ghana, Ivoorkust en Kenia”

Ambities PAIX waarmaken

Wouter van Hulten, oprichter van PAIX Data Centres en voorheen betrokken bij de opbouw van de grootste datacenter-speler in Europa: “Wat begon met een verzoek van een internationale klant om hen te helpen met de verbetering van hun datacenter in Mombasa, Kenia, heeft zich langzaam uitgebreid naar andere Afrikaanse landen. Zo hebben we in Ghana een datacenter overgenomen en uitgebreid, in Kenia een nieuw datacenter gebouwd, en nu willen we doorgroeien naar Ivoorkust, Senegal, en andere landen. In Nederland hebben wij veel ervaring opgedaan met de bouw en het beheer van datacenters. Kennis en ervaring die we nu uitwisselen met Afrikaanse landen en bedrijven.”

“Om onze ambities waar te maken en sneller op te schalen, zochten we investeerders. Zo kwamen we uit bij Dutch Good Growth Fund. Als Nederlandse ondernemers zijn wij erg blij en te spreken over het proces en contact met het DGGF-team en de lening die het mogelijk maakt onze activiteiten versneld in Afrika uit te bouwen.”

Bekijk hoe we start-ups & het MKB helpen
Wouter van Hulten of PAIX discussing plans with his team.

Datacenters zijn belangrijk voor snel en betrouwbaar internet. Bijkomend voordeel: het trekt investeringen aan en creëert banen. Op de foto bespreekt PAIX-oprichter Wouter van Hulten plannen met het zijn team. Foto: Joost Bastmeijer.

Lening van DGGF

Na het indienen van de aanvraag (destijds via RVO) met een businessplan, heeft het DGGF PAIX sinds 2019 een totaalbedrag 2,75 miljoen euro aan leningen verstrekt voor het uitbreiden van haar datacenternetwerk in Afrika. De lening is bedoeld als investering voor de bouw van datacenters in Ghana en Kenia.

Investment Analyst van Invest International Frans Pluim Mentz: “Het DGGF wil impact maken in Afrikaanse landen, onder meer in de ICT-sector, met het creëren van lokale banen. Maar, ook door bij te dragen aan Industrie, Innovatie en infrastructuur zoals omschreven inSDG 9. De ambities van PAIX sluiten daarbij aan. Een verbeterde digitale infrastructuur geeft de online dienstverlening van Afrikaanse klanten van PAIX, waaronder lokale internetproviders, banken en telecombedrijven een positieve impuls.”

Lees meer over DGGF

Sinds 2018 is de dochteronderneming van PAIX in Ghana actief. Door een toenemende vraag, wil PAIX zijn datacenter in Ghana nu verder uitbreiden.

“Verbeterde digitale infrastructuur geeft de online dienstverlening van Afrikaanse klanten van PAIX, waaronder banken en telecombedrijven een positieve impuls.”

Wouter van Hulten

Oprichter van PAIX

Lokale banen en kennisoverdracht

De datacenters van PAIX leveren een sterke bijdrage aan de verbetering van de digitale infrastructuur in de Afrikaanse landen waar PAIX actief is. Goed voor de bedrijven die van PAIX gebruikmaken én goed voor de economie. Datacenters creëren direct en indirect nieuwe banen die een hoog technisch opleidingsniveau vereisen. Het bedrijf streeft ernaar zoveel mogelijk met lokale mensen te werken en gaat vooral op zoek naar hoogopgeleide jongeren in de ICT-sector. Werknemers van PAIX krijgen trainingen over het werken in een datacenter en zullen een salaris ruim boven het minimumloon ontvangen, naast een pensioenbijdrage en een ziektekostenverzekering die de werknemers en hun familieleden van goede medische zorg voorziet. PAIX werkt in alles nauw samen met de Europese datacenter-industrie voor overdracht van industriekennis zoals connectiviteit, beveiliging en het bedienen van complexe apparatuur.

Lees meer op de PAIX website
PAIX team in Kenya, Africa.

PAIX streeft ernaar zoveel mogelijk met lokale mensen te werken en gaat vooral op zoek naar hoogopgeleide jongeren in de ICT-sector. Ontmoet (een deel) van het team! Foto: Joost Bastmeijer.

Het PAIX-project wil impact maken met:

  • Bijdragen aan lokale werkgelegenheid en kennisoverdracht.
  • Stimuleren van de ICT-sector en de digitale economie in Afrika.
  • Gelijke kansen voor mannen en vrouwen.
  • Bijdragen aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen SDG’s 5 (Gendergelijkheid), 8 (Eerlijk werk en economische groei) en 9 (Industrie, innovatie en infrastructuur).
Lees meer over onze visie op impact

Meer weten over deze case? Neem contact op.

Sona Krijger-Dolbakyan Investment Manager
Stuur e-mail

Gerelateerde cases