People working for

Fairphone maakt positieve impact met duurzame smartphone

Doelgroep(en)

Start-ups & mkb

Land(en)

Afrika,

Sector(en)

Duurzame productie

Oplossingen

DGGF

Hoog tijd voor een meer verantwoorde productie van smartphones, vindt Fairphone. Met hun duurzame en ethische telefoons zetten ze vol in op verandering van de elektronica-industrie. Als het gaat om gebruikte grondstoffen en eerlijk geproduceerde en recyclebare materialen. Maar ook om faire lonen voor medewerkers in de smartphonefabrieken en betere omstandigheden in de mijnen waar mineralen worden gedolven. In alles wat het bedrijf doet draait het om ethiek, transparantie en werken aan een betere wereld. Invest International helpt met het Dutch Good Growth Fund (DGGF).

Fairphone: doe iets betekenisvols

‘Wil je iets betekenisvols doen? Wacht dan op de nieuwste Fairphone 3+.’ Een tekst uit een social mediacampagne van het Nederlandse smartphonemerk dat sinds 2010 telefoons zo eerlijk mogelijk produceert. Want, de smartphone is een blijver. Maar, de grondstoffen die nodig zijn om het wereldwijd geliefde gadget te maken niet, tenzij consument en elektronica-industrie kiezen voor een duurzamer smartphonegebruik.

Fairphone's modular pieces of the 3+model.

De onderdelen van de Fairphone 3+. Photo: © Fairphone.

Verantwoord ondernemen

Fairphone laat zien dat de smartphoneproductie eerlijker, duurzamer en ethischer kan door een telefoon te maken die ‘geeft om mens en milieu en goed is voor planeet en portemonnee.’ Samen met de meer dan 100.000 gebruikers willen ze een voorbeeld stellen voor verandering en verantwoord ondernemen. Om een nieuwe smartphonebewustzijn te creëren. Zo gaat Fairphone voor het eerlijker verkrijgen van grondstoffen zoals tin en goud door kinderarbeid uit te sluiten en werkomstandigheden te verbeteren. Ook is het merk open over de herkomst van zijn grondstoffen en transparant over het maakproces van de telefoon.

“Tegen de consument zeggen we: zo wordt jouw telefoon in elkaar gezet. Accepteer dat niet, aldus Fairphone. ”

Woman showing Fairphone from inside.

Een smartphone bevat ongeveer 30mg goud, 6 tot 9 mg wordt verwerkt in het mobiele telefoon circuit board (PCB). Foto: © Fairphone.

Eerlijke productieketen

Fairphone CFO Noud Tillemans in de podcast Grenzeloos Ondernemen: “Wij laten de industrie zien dat je met eerlijke productieketens en goede arbeidsomstandigheden goed kunt ondernemen. En aan de consument: zo wordt je telefoon in elkaar gezet, accepteer dat niet. Fairphone is wereldwijd de enige telefoon die eerlijk is voor mens en planeet. Ook omdat de telefoon modulair is en dus gerepareerd kan worden en langer meegaat. Dat zorgt voor een lagere CO2 footprint. iPhones en andere merken zijn volledig dichtgelijmd zodat je snel een nieuwe koopt als je telefoon stuk is.”

Podcast over Fairphone en DGGF

Beluister hier de #Grenzeloos Ondernemen podcast waarin Fairphone CFO Noud Tillemans vertelt over internationaal ondernemen, de duurzame missie van Fairphone en hoe DGGF daarbij helpt.

Grenzeloos Ondernemen · Fairphone (GO#042)

Ethisch & commercieel succesvol

Verantwoord ondernemen is mooi, maar moet ook winstgevend zijn. Om te groeien en daarmee weer een stap verder te zetten en een nog beter product te maken. En: echt impact te maken. “Om een inspirerend voorbeeld te kunnen zijn moeten we laten zien dat we financieel gezond en commercieel succesvol zijn”, aldus Fairphone CEO Eva Gouwens.

Voor het ontwikkelen van nieuwe producten en het verstevigen van hun missie, klopte Fairphone aan bij het Dutch Good Growth Fund (DGGF). Eind 2018 verstrekte het fonds een garantie op twee ABN AMRO kredieten van totaal 9 miljoen euro aan Fairphone. Het gaf het bedrijf, dat in meer dan 15 landen actief is, de mogelijkheid om op te schalen en in te zetten op de ontwikkeling van de Fairphone 3 en 3+ als opvolger van de Fairphone 2.

Het ABN-krediet kan deels worden gebruikt om zogenoemde Letters-of-Credit af te geven voor de aankoop van de Fairphone 3 en 3+ bij de Chinese toeleverancier. Deze Letters geven zekerheid bij internationale transacties.

Lees meer over een andere kijk op productie
Men sorting out pile of unused smartphones.

De berg mobiele telefoons blijft groeien. Fairphone laat zien dat de smartphoneproductie eerlijker, duurzamer en ethischer kan door een telefoon te maken die ‘geeft om mens en milieu en goed is voor planeet en portemonnee.’ Foto: © Fairphone.

 

Fairphone is een perfecte DGGF match

Tim van Galen, Senior Investment Manager bij DGGF: “Om de telefoons te laten maken in China moet je een deel vooruitbetalen. De productie van de toestellen kost tijd. Voordat je de telefoons kunt verkopen, ben je maanden verder. Dan heb je werkkapitaal nodig. Reguliere banken vinden het spannend om dat te financieren en willen zekerheden. Als Invest International en DGGF kunnen we dan helpen. Zeker als het gaat om internationaliseren naar opkomende markten en als je, zoals Fairphone, aansluit bij Duurzame Ontwikkelingsdoelen. Zo draagt Fairphone bij aan duurzame lokale werkgelegenheid in DR Congo en Uganda – DGGF-landen – omdat het daar grondstoffen vandaan haalt. Daarmee vormen we een perfecte match.”

Read more on DGGF and how it might help your business

“Het gebruik van eerlijke materialen door Fairphone groeide van 32 procent in 2019 naar 56 procent in 2020.”

3x duurzame stappen met de Fairphone 3+

  1. Kobalt: dankzij een nieuwe batterijleverancier en een samenwerking met de Fair Cobalt Alliance, heeft Fairphone eerlijke kobalt uit DR Congo in de keten opgenomen. Hiermee wordt 99 procent van het gebruikte kobalt eerlijk gewonnen volgens het mass-balance principe.
  2. Plastic: het gebruik van gerecycled plastic voor de Fairphone3+-modules groeide van 50 naar 75 procent en voor de hoesjes van 0 naar 50 procent.
  3. Neodymium: 90 procent van het neodymium dat wordt gebruikt voor de trilmotor in telefoons is nu van gerecycled materiaal, dat geldt voor 100 procent voor de speakers in de telefoon.

Het gebruik van eerlijke materialen voor Fairphones groeide hiermee van 32 procent in 2019 naar 56 procent in 2020.

People working in a Rwandan mine

Fairphone bezoekt regelmatig mijnen waar gebruikte grondstoffen vandaan komen. Op de foto een conflictvrije mijn in Rwanda waar wolfraam wordt gedolven. Foto: © Fairphone.

Het Fairphone-project wil impact maken met:

  • Productie van duurzame smartphones op een verantwoorde manier.
  • Bijdragen aan lokale werkgelegenheid en kennisoverdracht.
  • Verbeteren van arbeidsomstandigheden en betere lonen voor medewerkers in de telefoonproductieketen.
  • Stimuleren van duurzame lokale werkgelegenheid in DGGF-landen zoals DR Congo en Uganda.
  • Bijdragen aan Duurzame Ontwikkelingsdoelen SDG’s 8 (Eerlijk werk en economische groei), 9 (Innovatie, industrie en infrastructuur) en 12 (Verantwoorde consumptie en productie).
Lees meer over onze visie op impact

Meer weten over deze case? Neem contact met me op.

Tim van Galen Senior Investment Manager
Stuur e-mail

Meer weten over internationaal financieren?

Wil je cofinanciering onderzoeken voor een duurzaam idee? Neem contact met ons op! Wij helpen bij het invullen en financieren van uitdagende projecten wereldwijd.

Neem contact op, wij staan voor je klaar!

Gerelateerde cases