Tugboat Damen Africa Shiplease

Innovatieve financiering Africa Ship Lease stimuleert private sector

Doelgroep(en)

Corporates

Land(en)

Afrika

Sector(en)

Duurzame productie, Water & infra

Oplossingen

Capital, Export Financing

Voor scheepsbedrijven en havenautoriteiten in Afrika is het vaak lastig nieuwe werkschepen en sleepboten te kopen of te financieren en zo meer professionele diensten aan te bieden. Daardoor lopen ze internationale servicecontracten mis. De komst van Africa Ship Lease Holding dat lease-oplossingen biedt aan mkb-klanten in Afrika van de Damen Shipyards Group, brengt hierin verandering. Invest International investeert samen met de Rabobank en de familie Damen in deze in Nederland opgerichte special purpose company.

Oprichting leasemaatschappij

Damen Shipyards Group is geen onbekende in Afrika. De afgelopen jaren exporteerde het gerenommeerde Nederlandse scheepsbouwbedrijf meer dan 1200 schepen naar dit continent. Afrika heeft een enorm potentieel en er zijn kansen genoeg om meer schepen te leveren. Alleen zagen ze bij Damen steeds vaker dat financiële middelen om deze te kopen ontbraken. En, dan vooral bij mkb-klanten. Zo ontstond het idee voor de oprichting van een leasemaatschappij. Om op die manier het mkb in Afrikaanse landen verder te helpen en tegelijkertijd Damens groeidoelstellingen te ondersteunen.

Innovatieve clubdeal voor financiering

Het voor 100 procent financieren van deze maatschappij via een reguliere bank bleek niet haalbaar. Om te investeren in Afrika is bijzondere kennis van de markt nodig en een financier moet openstaan voor een hoger risico. Een innovatieve cofinanciering waarin meerdere partijen een aandeel hebben, bracht de oplossing. Op 24 mei 2018 kende ontwikkelingsbank FMO (nu aandeelhouder in Invest International) in een clubdeal met de Rabobank een senior secured loan-faciliteit aan Africa Ship Lease Holding B.V. toe. In combinatie met equity-kapitaal van de familie Damen kwam daarmee voldoende geld beschikbaar om de leaseactiviteiten op te starten.

Tugboat Damen Africa Shiplease at sea

Door de huurkoopoplossing kunnen scheepsbedrijven in Afrika nieuwe Damen-werkschepen en sleepboten kopen en hun diensten professionaliseren.

Leasen ultramoderne Damen-schepen

De secured loan-faciliteit wordt ingezet om door Damen gebouwde schepen te kopen. Elk schip wordt verhuurd aan een specifieke klant, de klant kan het schip tijdens de leaseperiode kopen. Deze leasingoplossing maakt het voor particuliere bedrijven en havenautoriteiten in Afrika mogelijk om ultramoderne Damen-schepen te exploiteren, die state-of-the-art zijn qua veiligheid, duurzaamheid en efficiëntie. Zo kunnen zij nieuwe zakelijke kansen aanboren en hun dienstenaanbod vergroten. Het zorgt voor professionele dienstverlening, nieuwe contracten, duurzamere operaties en extra werkgelegenheid wat een positief effect heeft op de ontwikkeling van de private sector.

“Partnerships die business genereren voor Nederlandse bedrijven in opkomende markten zoals Afrika en zo de private sector ontwikkelen. Daar is Invest International voor.”

Goed voor Damen, goed voor klanten in Afrika

Het leasen van schepen voor Afrikaanse klanten van Damen Shipyards Group is tot nu toe een succes. Jan-Wim Dekker, CCO van de Damen Shipyards Group vertelt: “We kijken naar uitbreidingsmogelijkheden. De belangstelling vanuit de markt neemt toe. De zogenoemde huurkoop-oplossing verlaagt de drempel om te investeren in meer geavanceerde werkschepen en daarmee een professioneler en duurzamer dienstenaanbod te bereiken. Koopt een reder uiteindelijk het geleasete schip, dan gaat het geld terug in de faciliteit om daarmee nieuwe scheepsaankopen en leaseconstructies mogelijk te maken. Op die manier werkt het als een revolving credit faciliteit. Goed voor onze klanten en goed voor ons.”

Tugboat of Damen Africa Shiplease at sea

Invest International investeert, samen met de Rabobank en de familie Damen in Africa Ship Lease Holding, een in Nederland opgerichte zogenoemde special purpose company.

 

“Stimulans voor professionele dienstverlening van scheepsbedrijven, nieuwe contracten en banen.”

Financiering export kapitaalgoederen

Bart DeSmet, Investment manager bij Invest International en contactpersoon voor Damen Shipyards Group voegt toe: “De transactie past in de strategie van Invest International om een sleutelrol te spelen in de financiering van de export van kapitaalgoederen en diensten van Nederlandse bedrijven naar klanten in opkomende markten. Waaronder Afrika waar Damen actief is. De transactie stimuleert ook de ontwikkeling van de particuliere sector in Afrikaanse landen. Dat draagt weer bij aan onder meer het Duurzame Ontwikkelingsdoel 9, de ontwikkeling van Industrie, innovatie en infrastructuur.”

Het Damen Shiplease-project wil impact maken met:

  • Stimuleren van de private sector in Afrika.
  • Kansen genereren voor kleinere (mkb) scheepsbedrijven en havenautoriteiten in Afrika om professionele en duurzame transportdiensten te leveren aan internationale klanten.
  • Bijdragen aan de omzet en groei van de Damen Shipyards Group, die de schepen bouwt die via een leaseconstructie door Afrikaanse klanten worden afgenomen.
  • Bijdragen aan Duurzame Ontwikkelingsdoelen SDG’s 8 (Waardig werk en economische groei) en 9 (Industrie, innovatie en infrastructuur).
Lees meer over onze visie op impact

Meer weten over deze case?

Bart de Smet Investment Manager
Stuur e-mail

Gerelateerde cases