Girl running in African landscape next to solar panels.

AMMP geeft groene energie in opkomende markten vliegende start

Doelgroep(en)

Start-ups & mkb

Land(en)

Afrika

Sector(en)

Energie & klimaat

Oplossingen

Development

‘Remote monitoring for the next generation of energy companies’, staat er onder het rode logo van AMMP Technologies. De Nederlandse start-up helpt groene energieleveranciers in opkomende markten bij het online monitoren en managen van hun energiesystemen. Zodat zij betere energieservices kunnen leveren op plekken waar toegang tot elektriciteit niet vanzelfsprekend is en off-grid systemen zoals zonnepanelen aan populariteit winnen.

Hernieuwbare energie

Een mobiele telefoon opladen. ‘s Avonds studeren met licht. Naar de radio luisteren. De gewoonste zaak van de wereld? Niet voor veel inwoners in Afrika waar naar schatting 600 miljoen mensen geen toegang hebben tot elektriciteit. Soms is het er simpelweg niet of is een aansluiting op het elektriciteitsnet te duur. Hernieuwbare energie, ook wel duurzame of groene energie, biedt een oplossing. Het maakt toegang tot energie, ook in afgelegen gebieden, mogelijk. In de vorm van zonne-energiesystemen of energie uit wind- of waterkracht, ook wel bekend als off-grid systemen. AMMP draagt daar op een innovatieve manier aan bij.

Klimaat, energie en digitalisering

AMMP beweegt zich op het snijvlak van klimaat en energie en digitalisering en richt zich op een nieuwe generatie energieleveranciers. De startup die sinds 2018 vanuit Amsterdam opereert, helpt bedrijven in de energiesector met het op afstand, real-time managen van hun netsystemen. Met softwareplatform SaaS (Software as a Service) als spil waar alles om en op draait. De leveranciersonafhankelijke oplossing maakt datagedreven werken mogelijk wat zorgt voor betere levering aan klanten en besparen op operationele kosten (OPEX).

Lees meer over Klimaat & energie
Two men working for AMMP Technologies.

Hernieuwbare energiebronnen zijn beter voor het milieu én geven toegang tot elektriciteit wat een positief effect heeft op onderwijs en gendergelijkheid.

“Toegang tot energie verandert het leven in dorpen en steden en creëert nieuwe, economische kansen voor bedrijven, ondernemers en huishoudens.”

Zonnepanelen en elektrificatie

“Of het nu gaat om een mini-netbeheerder met een paar zonnesystemen – zonnepanelen, een omvormer en een aansluiting op het net – die meer uit zijn bedrijf wil halen of een Energy Service Company (ESCO) met een groot klantenbestand, beiden kunnen aan de slag met AMMP”, vertelt AMMP-CEO Svet Bajlekov. Hij richtte AMMP op samen met Hendrik Broering (CPO) en Stine Bundgaard-Carlé (COO).

“Onze missie is investeren in betere services voor energiebedrijven en op grotere schaal impact creëren in de rurale elektrificatiesector. Elektrificatie zorgt voor energiebesparing en draagt bij aan vermindering van CO2-uitstoot. Daarbij focussen we ons op lokale ondernemers.”

Lees meer over AMMP Technologies
The AMMP founders

De oprichters van Amsterdamse startup AMMP, v.l.n.r.: Svet Bajlekov (CEO), Stine Bundgaard-Carlé (COO) en Hendrik Broering (CPO).

1000 energiesystemen in 20 landen

Op dit moment (2021) managet AMMP zo’n 1000 energiesystemen in 20 landen verdeeld over vier continenten op zijn platform. Het platform ondersteunt verschillende apparaten die veel in opkomende markten worden gebruikt. Denk aan zonnepanelensystemen (PV-arrays), batterij-omvormers voor het opslaan van zonne-energie, back-up generatoren en slimme meters behorend bij zonnepanelen. Door AMMP’s partnerships en integraties met verkopende partijen is een aansluiting op de systemen van AMMP binnen een paar minuten geregeld zonder installatie van extra hardware.

Goed om te weten

Met de elektrificatie van processen kan de industrie energie besparen. Elektrificatie vermindert de uitstoot van fossiele CO2. Vooral dankzij verdere verduurzaming van de geproduceerde elektriciteit via windmolens en zonnepanelen. Dit draagt bij aan de energietransitie doelen voor 2030: 40 tot 50 procent minder CO2-uitstoot ten opzichte van het jaar 1990 (bron: rvo.nl).

Finture Solutions winnaar

In 2019 kwam AMMP als een van de Finture Solutions winnaars uit de bus en kreeg de beschikking over 125,000 euro ontwikkelingskapitaal . Deze wedstrijd, toen georganiseerd door FMO in samenwerking met Rockstart, helpt Nederlandse startups en scale-ups die een positieve verandering in opkomende markten teweegbrengen. En dan met name in de vakgebieden agrotechnologie, schone energie en gezondheid.

AMMP is een echte Finture Solutions winnaar omdat:

• De startup services aan mini-grids levert die een fundamentele rol spelen in de energietransitie in opkomende markten. En, daarmee een oplossing biedt voor rurale elektrificatie wat aansluit bij de off-grid strategie van Invest International.
• AMMP een stevig management heeft dat leiderschap toont. Het team heeft een sterk track-record in het mini-grid segment door hun werkzaamheden bij E.ON Off Grid Solutions. Daar ontwikkelden zij een uitgebreid netwerk op hun vakgebied en deden veel werkervaring op.

Vanaf 2022 wordt Finture Solutions samen met Invest International georganiseerd.

Two men working at the AMMP office.

Zowel een mini-netbeheerder met een paar zonnepanelen als een groot energiebedrijf kunnen aan de slag met AMMP.

“We willen impact creëren in de rurale elektrificatiesector en lokale ondernemers met zonnesystemen verder helpen. Dat helpt bij energiebesparing en vermindert de CO2-uitstoot.”

Svet Bajkelov

AMMP CEO

Mini-grid operators

Het Finture-project heeft een uitbreiding van het AMMP-platform naar drie nieuwe, lokale mini-grid operators mogelijk gemaakt. Een mini–grid is een energiesysteem voor kleinschalige elektriciteitsopwekking dat gebruikers van energie voorziet via een gekoppeld distributienetwerk. Levering van de duurzaam opgewekte energie (zon of wind) gebeurt direct aan de gebruikers of via opslag in een batterijpakket.

Hernieuwbare energie in de toekomst

De aanwezigheid van AMMP in opkomende markten groeit snel. Op dit moment komt een groot deel van de groei uit de commerciële en industriële sector (C&I) sector. Dergelijke bedrijven met een grotere energiebehoefte zoeken naar betrouwbare, schone en betaalbare energie en stappen over op hernieuwbare energievormen. AMMP werkt samen met de beste ontwikkelaars op dit vakgebied om ervoor te zorgen dat zij snel meer klanten met groene energie kunnen bedienen.

Het AMMP-project wil impact maken met:

  • Stimuleren van de rurale elektrificatiesector in opkomende markten waaronder Afrika, maar ook Zuid-Amerika en Zuidoost-Azië.
  • Bredere toegang tot elektriciteit, wat positief uitwerkt op onderwijs en gendergelijkheid (SDG 10).
  • Creëren van lokale banen in doelmarkten in de groeiende duurzame energiesector (SDG 8).
  • Verminderen van Greenhouse Gas Emissions (broeikasgassen) door snellere toegang tot hernieuwbare energie en het verminderen van de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen zoals olie en gas (SDG 13).
Lees meer over onze visie op impact

Meer weten over deze case? Neem contact met me op.

Rohini Moenesar Portfolio Analyst
Stuur e-mail

Meer weten over internationaal financieren?

Weten wat de mogelijkheden zijn voor het financieren van internationale ambities? Of cofinanciering onderzoeken voor een duurzaam idee? Neem contact met ons op! Wij helpen bij het invullen en financieren van vergelijkbare uitdagingen in het buitenland.

Neem contact op, wij staan voor je klaar!

Gerelateerde cases