Vanessa Hart and Femke Bos

Vanessa Hart en Femke Bos over financiering voor vrouwen & diversiteit

maart 25, 2022

De gevolgen van de klimaatcrisis voor vrouwen, toegang tot financiering, het belang van diversiteit en vrouwelijk leiderschap. Trending topics die we voorleggen aan Invest Internationals topvrouwen: Vanessa Hart, Chief Finance & Risk Officer (CFRO), en Femke Bos, Director Business Development, Strategy & Impact, een van de ‘Top 50 Women in Sustainable Finance 2022’.

#Diversiteit

Internationale Vrouwendag stond dit jaar in het teken van het doorbreken van stereotypen, met als hashtag #BreaktheBias. Het tegengaan van vooroordelen en het je bewust worden van vaak ‘onbewuste bias’ raakt gendergelijkheid, inclusie en diversiteit. Hebben jullie altijd het belang van diversiteit ingezien?

“De focus op diversiteit vond ik altijd onzin”, zegt Vanessa. “Mijn idee was: als je maar hard genoeg werkt, kom je er wel. Totdat ik terugkeek en zag dat het niet vanzelf was gegaan en dat goede en talentvolle mensen vaak afhaken. De financiële, corporate wereld is vrij masculien, daar valt nog veel te doen. Als je het belang van diversiteit erkent, werkt het echt als succesfactor. Het is wel iets waarvoor je structureel aandacht moet hebben. Dat jaag ik graag aan samen met collega’s bij Invest International.”

Femke: “Vroeger was ik daar ook niet mee bezig. Maar, na verloop van tijd zie je dat veel vrouwen en ook mannen afhaken op het systeem, zeker als het alleen draait om targets en to do’s. Als je daarop niet scoort, word je niet gezien. In mijn leiderschapsstijl kijk ik daaroverheen. We werken aan gezamenlijke doelen. Diversiteit en inclusie gaat over de cultuur en hoe we met elkaar omgaan. Niet alleen maar masculien en gedreven, je moet naar de kwaliteiten van mensen en de omgeving kijken. Dan volgen de resultaten vanzelf.”

Woman with plant as keeper of the earth

Genderongelijkheid en de klimaatcrisis zijn sterk met elkaar verbonden. Juist vrouwen en meisjes behoren tot de kwetsbaarste groepen en worden direct door klimaatverandering geraakt.

#Klimaatcrisis

UN Women, het VN-orgaan voor gendergelijkheid en empowerment van vrouwen, heeft in 2022 als thema ‘Gender equality today for a sustainable future’ gekozen. Vrouwen zijn kwetsbaarder voor de gevolgen van klimaatverandering?

“Genderongelijkheid en de klimaatcrisis zijn sterk met elkaar verbonden. Juist vrouwen en meisjes behoren tot de kwetsbaarste groepen en worden direct door klimaatverandering geraakt. Zij dragen vaak de grootste risico’s bij klimaatrampen en vrouwen zijn er om zorg te dragen voor het gezin, het voedsel, water – de natuurlijke hulpbronnen – en het beschermen van de aarde en het milieu.”

Om daaraan toe te voegen: “We moeten vrouwen meenemen in een oplossing en inzetten op meer empowerment van vrouwen op dit vlak. Ook is aandacht voor leiderschap in de klimaatsector nodig. Vrouwen zijn de cruciale schakel”, vertelt Femke.

Lees wat wij doen in de sector Klimaat & energie

“Impact maken? In een achterkamertje blijven zitten, helpt niet. Word zichtbaar op een hoger niveau.”

Femke Bos

Director Business Development Strategy & Impact Invest International

#Financiering voor #Vrouwen

‘Vrouwelijke ondernemers trekken moeilijker kapitaal aan’, kopte de NOS.nl naar aanleiding van een onderzoek van ABN AMRO Bank. Welke rol kan Invest International spelen in het verbeteren hiervan?

Femke: “Vrouwen krijgen minder snel een lening dan mannen. In Nederland en al helemaal in opkomende markten. Daarom ben ik ook blij dat we bij Invest International onlangs een samenwerking met Karmijn Kapitaal zijn aangegaan, het investeringsfonds geleid door vrouwen dat investeert in bedrijven waar vrouwen aan de top staan. Vrouwen kijken holistischer en naar de impact op de lange termijn. Ook heel belangrijk bij het realiseren van de SDG’s.”

“Toegang tot financiering, is voor vrouwen nog altijd veel moeilijker dan voor mannen. Maar, ik heb me niet eerder gerealiseerd dat het ook aan de businesskant lastig is voor vrouwen. Ik hoop dat onze awareness op dit vlak en Invest International bijdragen aan het langzaam veranderen hiervan”, aldus Vanessa.

“Dat hoop ik ook”, voegt Femke toe. “Met ons investeringsbeleid wil ik een positieve bijdrage leveren aan het verbeteren van de ‘living wage’ voor vrouwen (en mannen) en de omstandigheden waaronder zij werken. Iets waarin we met ons impact- en ESG-beleid sterk op willen inzetten. En, dan niet alleen ‘een tick the box’. Het lijkt mij mooi om dat conditioneel te maken aan onze financiering en daarin samen te werken met andere financiers, banken, overheden en lokale gemeenschappen. Dat kunnen we niet alleen.”

Lees meer over de samenwerking met Karmijn Kapitaal

“Als vrouw heb je vaak het idee dat je gezien, gehoord of begrepen moet worden, maar de gemiddelde leidinggevende ziet dat niet.”

Vanessa Hart

CFRO Invest International
Woman on fruit market in Asia

Met het investeringsbeleid wil Invest International een positieve bijdrage leveren aan het verbeteren van de ‘living wage’ voor vrouwen (en mannen) en de omstandigheden waaronder zij werken.

#VrouwelijkLeiderschap

Jullie zijn inspirerende voorbeelden van vrouwelijk leiderschap. Wie of wat heeft jullie op weg geholpen en dienden de kansen zich als vanzelf aan?

Vanessa: “Om dit te bereiken, heb ik geleerd dat ik ambities moet uitspreken. Als vrouw heb je vaak het idee dat je gezien, gehoord of begrepen moet worden, maar de gemiddelde leidinggevende ziet dat niet. Mijn collega’s zijn altijd heel belangrijk geweest op weg hiernaartoe. Zeker als ik me afvroeg: ‘Wil ik dit nog wel?’ Bespreek het samen, help de collega’s om je heen en join forces. Gelukkig groeit alles wat je aandacht geeft. Zo is het ook met diversiteit.”

“Zoek de rolmodellen”, is de overtuiging van Femke. “Bij Triodos Investment Management, dat klein begon, had ik een vrouwelijke leidinggevende. Voor mij was zij een rolmodel. We hebben samen de groei doorgemaakt en de struggles die ook zij had, konden we met elkaar bespreken. Wat dat betreft geloof ik heel erg in ‘sisterhood’. In mijn loopbaan heb ik alle stappen zelf in gang gezet en heel vaak aangegeven: ‘Laat mij dit doen. Ik wil dit’.”

“Als je op persoonlijke visie impact wilt maken, kun je niet in een achterkamertje blijven zitten totdat iemand je opmerkt. Je moet zichtbaar worden op een hoger niveau.”

Meer over het Managementteam & de Raad van Commissarissen

Gerelateerd nieuws